Home

Nieuws

Lamy: veel vertrouwen in WTO-dispuutmechanisme

Genève – Landen hebben veel vertrouwen in het dispuutmechanisme van de WTO. Dat heeft directeur-generaal Pascal Lamy gezegd. Bijna honderd landen, oftewel 63 procent van de lidstaten, maakten in de afgelopen dertig jaar gebruik van het mechanisme. Het aantal ontwikkelde landen dat een zaak aanbracht, is even groot als het aantal ontwikkelingslanden.

Lamy benadrukt dat 439 zaken zijn gestart bij de WTO, maar dat dispuutpanels maar in 206 gevallen zijn ingesteld. In de meeste gevallen kwamen partijen bij een consultatieronde bij de WTO toch tot een vergelijk. Soms kwamen de partijen ook in de panelfase, wanneer landen informatie verstrekken aan de panelleden, tot een overeenkomst voordat een uitspraak is gedaan.

De landbouw figureerde vaak in disputen. Verschillende diplomaten, waaronder de Nederlandse landbouwraad in Genève Pieter Gooren in deze krant, uitten hun onvrede over de traagheid van het dispuutmechanisme.

Of registreer je om te kunnen reageren.