Home

Nieuws 353 x bekeken 1 reactie

LTO: Boer moet groter deel van opbrengstprijs krijgen

Den Haag – “De ontwikkeling van de inkomens van boeren en tuinders moeten we in lijn zien te brengen met het succes van de agrosector.” Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in reactie op het vandaag verschenen Landbouw-Economisch Bericht (LEB) van het LEI.

Volgens het LEB is de export van de agrosector gegroeid, maar is tegelijkertijd het inkomen van boeren en tuinders fors gedaald. Maat wijst op het grote belang van de agrosector voor de export en de nationale economie. Een meer evenwichtige verdeling van de marges in de keten wordt een ‘nog sterker onderdeel van de inzet van LTO voor duurzaam ondernemen’. Volgens Maat is het alle hens aan dek om zewel via het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid als via ruimte in het mededingingsbeleid een groter deel van de opbrengstprijs van agrarische producten terecht te laten komen bij boer en tuinder.

De inkomens in de land- en tuinbouw zijn in 2011 gemiddeld fors gedaald. Deels door sterk gestegen kosten voor energie (plus 10 procent) en duurder veevoer (plus 22 procent). Ook kelderden in een aantal sectoren de opbrengstprijzen zoals in de akkerbouw voor aardappelen en uien, en in de glastuinbouw voor groenten door de EHEC-crisis. Vooral ondernemers in de glastuinbouw en de legpluimveehouderij zagen hun inkomens dramatisch dalen, stelt LTO.

Eén reactie

  • agratax2

    Is de kop van dit artikel al niet decennia van toepassing? Wordt LTO Nederland nu in eens wakker, nu ook de grootte jongens gaan voelen dat er iets mis is met de verhouding kosten:verkoop prijzen en de banken de hand op de knip houden? Hoe lang blijft het landbouw schip nog drijven nu de onroerend goed prijzen stagneren en de banken voor iedere Euro die ze uitzetten ook de nodige dubbeltjes in kas moeten houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.