Home

Nieuws 402 x bekeken

LEI-directeur: klimaatverandering schept kansen

Den Haag – De verwachte toenemende droogte in Europa door de klimaatverandering kan de Nederlandse land- en tuinbouw een concurrentievoordeel opleveren ten opzichte van Zuid-Europa. Dan moet er echter wel genoeg geïnvesteerd worden in innovaties en samengewerkt worden door alle betrokken partijen in een gebied. Dat zegt algemeen directeur Laan van Staalduinen van het LEI Wageningen UR.

In Nederland leidt klimaatverandering weliswaar ook tot onregelmatige grote hoeveelheden regenval, maar er zijn door innovaties in het watersysteem en teelten en aanpassingen in het management van de boer genoeg kansen om de droogte in de toekomst het hoofd te bieden. Nederland is voor een belangrijk deel een delta, legt Van Staalduinen uit. Het zuiden en oosten van het land zijn hoger gelegen en de zandgronden houden water minder goed vast dan in het westen.

“Het is voor de Nederlandse agrarische sector een uitdaging met onregelmatige grote hoeveelheden neerslag om te gaan,  maar ook met langdurige droogte. Spanje heeft bijvoorbeeld nu al te kampen met grote droogte. Zo erg, dat er in bepaalde gebieden geen grassprietje meer groeit voor de koeien. Dat is natuurlijk vreselijk."

In de toekomst wordt dat erger voor grotere delen van Zuid Europa door de klimaatverandering. Relatief gezien heeft Nederland dan minder last van de klimaatverandering.” Van Staalduinen wijst op de hoge productie en efficientie van Nederlandse boerenbedrijven, waarbij één koe bijvoorbeeld net zoveel melk geeft als drie koeien in veel andere landen. “Nederland is in staat oplossingen te vinden voor het watervraagstuk.” Tegelijk stelt Van Staalduinen dat binnen het Deltaprogramma zoetwaterbeleid en tegengaan van droogte, voor het zuiden en oosten van het land ook belangrijk is. Naast dat er moet worden gewerkt aan het tegenhouden van water in het westen. “Dit gaat gelukkig ook gebeuren, zo heb ik begrepen uit de mond van onze Deltacommissaris op het symposium Hoog  & Droog”.

Of registreer je om te kunnen reageren.