Home

Nieuws laatste update:14 jun 2012

LEI: bevolkingskrimp biedt kansen

Den Haag – Bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg biedt voor de landbouwsector en recreatiebedrijven kansen.

Een kleiner aantal geschoolde arbeidskrachten leidt voor de agribusiness mogelijk tot tekorten maar primaire bedrijven zullen in staat blijven arbeid aan te trekken. Dat schrijft het landbouweconomische instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit.In de komende decennia komt de bevolkingsgroei in Nederland geleidelijk tot stilstand, waarna waarschijnlijk een daling in zal zetten. De Randstad maar ook enkele centraal gelegen steden buiten de provincies in het Westen blijven groeien, waardoor andere regio’s een bevolkingskrimp meemaken. Volgens het onderzoek Landbouw  ontstaat hierdoor ook fysieke ruimte voor groei van landbouwbedrijven in “agroparken” maar ook de ontwikkeling van bijvoorbeeld natuur en vermaak.

In de regio Noordoost-Groningen is de landbouwsector nu vitaal, aldus het LEI, en houdt ze ook na de hervormingen van het Europese landbouwbeleid stand. De effecten van krimp zijn hier gering, aldus het LEI. In Zeeuws-Vlaanderen is de sector in mindere mate vitaal maar is de recreatiesector beter ontwikkeld. Het LEI ziet kansen voor meer recreatie bij de kust. In Zuid-Limburg kunnen landbouwbedrijven, economisch marginaal, profiteren van hun beeldbepalende functie.

Of registreer je om te kunnen reageren.