Home

Nieuws 1089 x bekeken 1 reactie

Kamer ziet geen meerwaarde in convenant megastallen

Den Haag - Kamerleden hebben weinig vertrouwen in het voorstel van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw om de maximale omvang van veebedrijven in een convenant te regelen met LTO Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg IPO.

De Kamerleden zien weinig meerwaarde in een convenant, als er ook een wet wordt gemaakt waarin de maximale omvang wordt geregeld.

Elbert Dijkgraaf (SGP) die als hoogleraar onderzoek deed naar de effectiviteit van convenanten in de energiesector, verwacht dat een convenant over dit onderwerp weinig succesvol zal zijn. "Een convenant is pas effectief als de opdracht duidelijk is gesteld en wanneer er een stevige stok achter de deur staat als het convenant niet wordt nageleefd. In de energiesector was het effect van de convenanten nul."

SGP is tegen het stellen van omvangsnormen voor bedrijven. "Dat is de verkeerde discussie. Ik snap wel dat de norm bedoeld is om de discussie te stoppen, maar het gaat om de zorg voor het dier en de milieueffecten. Ook Dion Graus (PVV) is tegen opgelegde normen. "Gemeenten en provincies gaan hierover. Een stal kan zolang deze niet schadelijk is voor dierenwelzijn, volksgezondheid en mits er maatschappelijk draagvlak is."

CDA-kamerlid Ger Koopmans zegt verrast te zijn over de cijfers van Bleker. Koopmans vindt het een goed idee om de maximale omvang van megastallen via een convenant met IPO, VNG en LTO te regelen. "Dat geeft mogelijkheden voor maatwerk", aldus Koopmans.

Janneke Snijder (VVD) vindt dat ondernemers en de regio moeten bepalen welke omvang een bedrijf mag hebben. Ze is daarom tegen het stellen van wettelijke normen en vraagt zich af of een convenant op dit vlak nodig en effectief is. Stientje van Veldhoven (D66) is erg benieuwd naar de onderbouwing van de omvangsnormen van Bleker. "Het gaat uiteindelijk om de effecten van de veehouderij en niet om de omvang", aldus Van Veldhoven. Ze is verrast dat Bleker naast het wetsvoorstel met een voorstel voor een convenant komt. "Het lijkt of er nu twee opties zijn om het te regelen."

Groenlinks en Partij voor de Dieren vinden de normen die Bleker stelt veel te hoog. Rik Grashoff (GL) zegt blij te zijn met normen, maar vindt deze normen veel te hoog. Hij ziet liever 250 NGE in plaats van de gekozen 500 NGE. De Partij voor de Dieren vindt de normen die Bleker stelt eveneens te hoog. De Tweede Kamer debatteert woensdag over megastallen.

CDA-kamerlid zegt verrast te zijn over de cijfers van Bleker. Koopmans vindt het een goed idee om de maximale omvang van megastallen via een convenant met IPO, VNG en LTO te regelen. "Dat geeft mogelijkheden voor maatwerk", aldus Koopmans.

Eén reactie

  • zanden

    Ja, de heer Koopmans weet hoe het spel doorgaans gespeeld wordt, maar helpt daarmee alleen maar meer om de geloofwaardigheid van de sector af te doen brokkelen: 'Dat geeft mogelijkheden voor maatwerk'. Ofwel: convenanten staan geduldig op papier, maar ze zijn er niet om zich er ook werkelijk aan te houden. Het zijn luchtballonnen. Eindelijk lezen we dat deze luchtballonnen nu doorgeprikt zijn, maar de heer Koopmans wil gewoon weer een nieuwe oplaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.