Home

Nieuws 261 x bekeken

Kamer zeer ontevreden over financiele resultaten ELI

Den Haag - De Tweede Kamer is zeer kritisch over de financiële resultaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. "De zaken zijn op het departement niet op orde", aldus CDA-kamerlid Ger Koopmans, die namens de Kamercommissie als rapporteur naar de boeken heeft gekeken.

Hij wijst erop dat er geen duidelijk overzicht is van de doelen en plannen die er waren, van de realisatie en kosten ervan. Koopmans mist een duidelijk overzicht van de uitgangspositie voordat het natuurbeleid wordt gedecentraliseerd naar de provincies en een eindpositie van het beleid via Investering Landelijk Gebied (ILG). De Kamer wil  meer duidelijkheid over de taakstellingen, de middelen en de realisatie. Koopmans vindt dat de Kamer nooit ordentelijk is geïnformeerd hierover. Hij krijgt hierin steun van PvdA, VVD en Groenlinks. "Het is wat je noemt een rommeltje", zegt Lutz Jacobi (PvdA). Ze wil voor 1 juli meer duidelijkheid over de bestedingen en de doelen, anders geeft PvdA geen goedkeuring aan de jaarrekening.

De Kamer valt ook over de grote budgetoverschrijdingen bij Dienst Regelingen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Dienst Landelijk Gebied. In 2011 ging het om 48 miljoen euro bij DR en 74 miljoen euro bij NVWA. "Dat is schandalig. Het is er een bende", zegt Koopmans. "Je kan niet elk jaar terugkomen dat er meer geld nodig was. Er is fundamenteel iets mis bij deze organisaties."

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) reageert op de kritieken dat er in 2011 sprake was van een overgangsjaar als het gaat om natuurbeleid. De situatie wordt met de decentralisatie van het natuurbeleid volgens Bleker overzichtelijker.

De werkwijze bij de uitvoeringsorganisaties DR en NVWA zal worden aangepast, zodat rekeningen achteraf, zoals de laatste jaren het geval was, niet meer voorkomen. Het gaat hierbij vooral om kosten van extra ingehuurd personeel.

De Tweede Kamer is niet tevreden met de uitleg van Bleker. De Kamer wil voor 1 juli meer uitleg over het jaarverslag en de bereikte doelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.