Home

Nieuws 2555 x bekeken 2 reactieslaatste update:15 jun 2012

Kamer: 5 miljard landbouwbudget naar onderzoek

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat 5 miljard euro van het EU-landbouwbudget voortaan wordt besteed aan onderzoek en innovatie in plaats van inkomenstoeslagen of plattelandsbeleid.

Een motie met die strekking van de hand van Stientje van Veldhoven (D66) werd donderdag door de Kamer aangenomen, mede door steun van de VVD. Bij de behandeling van de onderwijsbegroting voor dit jaar hadden de liberalen ook al voor een verlaging van de Europese steun aan boeren gepleit.

CDA'er Ger Koopmans is ontstemd. "In Europa wordt nu ook gesproken over een herverdeling van het budget", zegt hij. "Dat leidt al tot een korting met 8 procent en daar komt deze motie nog eens overheen. Elke keer dat ze in Polen zo'n uitspraak horen, komt er daar een fles wodka op tafel."

De vraag is of de soep zo heet wordt gegeten. Tegenover de motie-Van Veldhoven staat een ander aangenomen plan - van CDA en PVV - dat juist oproept tot het in stand houden van het budget. Vooralsnog houdt het kabinet vast aan dat laatste.

Laatste reacties

  • farmer135

    tja, als Nederland dat geld niet meer hoeft, wordt het wel verdeeld over de andere EU landen.....

  • anton1937

    Dat de VVD en D66 geen oog hebben voor de landbouw ,is weer eens duidelijk gebleken. Blijkbaar zijn deze partijen bevangen door de angst van het begrotingstekort en de eurocrisis.In plaats van de financiële markt te hervormen door euro-bons( obligaties) in te voeren, waardoor de rente daalt in Italië, Spanje, Griekenland etc de financiële markt rustig wordt. Nederland meer kan uit- en doorvoeren.Het levert Nederland minstens 6 miljard per jaar extra op.De 600 miljard euro reserve van de pensioenfondsen brengen weer een verantwoord rendement.De burgers kunnen meer besteden etc. Het falend beleid van Mark Rutte is debet aan de onzekere situatie in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.