Home

Nieuws 488 x bekeken

‘KCB moet ook kwaliteit groente en fruit toetsen in supers’

Parijs - Inspectiebureau KCB moet ook de kwaliteit van groente en fruit in supermarkten toetsen. Dat beveelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) aan in een rapport. De organisatie beoordeelt de inspectie door de KCB als een voorbeeld voor andere landen. Volgens de KCB zetten telers soms vraagtekens bij de huidige inspecties van de NVWA in supermarkten.

Het positieve oordeel van de Oeso over het functioneren van de KCB kan als munitie dienen bij handelsconflicten, verwacht beleidsmedewerker Inge Ribbens van koepelorganisatie Frugi-Venta. Rusland accepteert bijvoorbeeld sinds maart 2011 niet dat het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) exportpartijen groente en fruit controleert. De NVWA neemt daarom de inspecties en certificering op zich. “Rusland eist dat een staatsorgaan de controle op zich neemt, maar dit is onafhankelijk bewijs dat het Nederlandse model waarbij het private KCB toetst onder verantwoording van het ministerie van ELI, ook werkt.”

De Russen hebben volgens Ribbens echter aangetoond weinig haast te hebben met het onderhandelen over de inspecties. “Ik verwacht niet dat het Oeso-rapport ertoe zal leiden dat Moskou draait.” De rapporteurs baseren hun bevindingen deels op een driedaags bezoek aan Nederland, en roemen de efficiëntie en deskundigheid van de circa 78 inspecteurs, hoewel ze opmerkt dat deze korter worden opgeleid dan in veel andere landen. KCB-algemeen directeur Martien de Graaf is ook tevreden over het aanbeveling van de Oeso het IT-systeem internationaal uit te venten. “Er is een transparant en effectief geïntegreerd systeem opgezet wat door het administratieve gedeelte te digitaliseren relatief lage kosten voor de sector met zich meebrengt. Dit systeem van controle bevordert de handel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.