Home

Nieuws 278 x bekeken

Illegale winst kipvleesfraude niet geplukt

's-Hertogenbosch - Het openbaar ministerie kan geen negen ton aan illegale winsten verhalen op vier verdachten die hebben gefraudeerd met de export van kippenvlees. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de ontnemingsvordering van het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

De vier vleeshandelaren zijn eerder dit jaar veroordeeld voor douanefraude. Op papier werd kippenvlees uitgevoerd naar buiten de Europese Unie. Maar in feite bleef het vlees in Nederland, Duitsland of een ander land binnen de Europese Unie. De exporteurs ontdoken daardoor grote bedragen aan invoerrechten. Eén van de verdachten is alleen al door de Nederlandse belastingdienst aangeslagen voor een bedrag van 1,3 miljoen euro. Ook de Duitse fiscus heeft belangstelling voor de handelaren, die in Nederland tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

Het openbaar ministerie had in hoger beroep bij het hof in Den Bosch van vier verdachten in totaal ruim negen ton aan illegale winsten willen terughalen. Maar de rechter heeft het OM om formele redenen niet-ontvankelijk verklaard. Omdat het hier gaat om fiscale delicten, geldt niet de normale rechtspraak voor de ontneming van illegale winsten. Daarvoor zijn in de belasting- en douanewetgeving aparte regels gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.