Home

Nieuws 2265 x bekeken 8 reacties

ING: schaalvergroting loopt dood

Amsterdam - De voedingsindustrie dreigt met schaalvergroting een doodlopende weg in te gaan. Dat zegt ING Economisch Bureau in een rapport over de toekomst van de Nederlandse food-sector.

De voedingsindustrie - van boer tot supermarkt - kent twee gezichten: die van vechtende volumeproducenten en die van de florerende innoveerders, analyseert de bank. ING zegt dat  het heel goed mogelijk is dat die twee typen ondernemers naast elkaar blijven bestaan.

ING ziet dat ondernemers die zich voortdurend genoodzaakt voelen grote volumes te produceren, niet in staat zijn goed te innoveren. "Het is de vraag of de foodsector wel optimaal kan inspelen op de vraag", aldus de bank, die daarbij constateert dat deze ondernemers ook lijden onder de druk van de omgeving en de eisen die op gebied van milieu en gezondheid worden gesteld.

Om de toekomst van de Nederlandse foodsector zeker te stellen, is een cultuuromslag nodig, meent de bank. "Een andere denkwijze - waarbij samenwerking, innovatie en de band met de consument centraal staan - is noodzakelijk. Door de huidige obsessie met schaalvergroting en lage prijzen dreigt de sector een doodlopende weg in te slaan. Een andere denkwijze is nodig om een foodcrisis te voorkomen."
Volgens de bank loopt de sector reëel gevaar als de huidige koers, met nog meer nadruk op schaal en prijs, niet wijzigt. "Food verliest dan haar gezicht en verwordt tot een product waarbij emotie geen rol meer speelt."

ING spreekt over een "obsessie met lage prijzen en kosten en maximalisatie van omzet en winst".  De bank vreest dat door zowel grootschaligheid als een drang naar voedselzekerheid  de systeemrisico's steeds groter worden. "Dan komt de license-to-operate onder druk te staan."

Laatste reacties

 • Mozes

  De zorg die de ING in dit artikel uitspreekt komt exact overeen met het standpunt dat ik al meerdere keren in verschillende vormen hier op de site heb uitgesproken.

 • JeuAbsil

  ING slaat hier toch wel de plank mis. Bijna altijd wordt schaalvergroting door boeren juist gestimuleerd door de bank. Banken financieren vaak alleen nog maar als een boer juist uitbreid. Vervolgens naar buiten toe met zo'n populair statement komen raakt kant noch wal.

 • Mels

  En ze vergeten gemakshalve dat waar ook ter wereld het grootste deel van het geproduceerde voor de export is,dan speelt de zgn welzijns emotie geen rol meer in het verhaal,kijk naar NL,90 procent is voor export en de ontvanger stelt heel andere eisen dan de verwende consument in Nederland die niet eens meer weet hoe die rode kool moet klaar maken,zie verslag van voedselbank die rode kolen kreeg om uit te delen,de kolen kwamen onaangeroerd weer retour omdat men niet wist wat er mee te doen als ze al wisten wat het was.

 • joannes

  De ING wordt wakker! Ze realiseren zich dat Nederland te klein is voor bedrijven met 500+ Koeien die een aantal boeren ambieeren. De Internationale markt is nooit rendabel vanuit Nederland te bedienen. De overproductie zal moeten verhuizen! Diegene die innoveren in consument gerichte niche markten in samenwerking met de keten van zaadje naar karbonaatje krijgen de voorkeur. ING gaat op de rem met financieren van kostprijsverlaging. Dat gaan we in de grondprijzen merken. Naar model......
  Whole Foods: http://wholefoodsmarket.com/meat/index.php
  in plaats van
  Walmart: http://seeforyourself.walmart.com/steak/?fromPageCatId=976796

 • drikhend

  Ze zullen zich zelf wel als voorbeeld nemen . Ze zijn uit de kluiten gewassen . En als banken alles altijd willen hebben . En uiteindelijk tot geld wolven zijn geworden . En iedereen maar veel geld geleend met veel risico laten nemen . Producten op de markt gezet die met mooi verhaal verkocht werden . Later bleek dan de klant veel te veel kosten te hebben . Maar de banken maakte vette winsten . En de dikke heren vulden hun zakken . Toen de waarde van de onderpanden lager bleek dan de totale schulden zakte de economie als een baksteen in elkaar wand ze hadden geen geld meer om voorraden te financieren enz. Het verschil is dat meestal zelf de ondernemer het risico draagt en de hoge heren bij de bank niet .Dus hij of zij zal beter op de winkel passen . En de bank zal proberen de belasting betaler voor de kar te spannen als fout gaat . En de dikkoppen hun zakken blijven vullen .

 • agratax2

  Ing spreek niet over boeren, maar over de handel en industrie. Zij zijn het die nl. de voedingsmiddelen tot niet te definiëren eenheidsworst maken, waarbij het merk van de winkelketen belangrijke ris dan de inhoud en het land van herkomst of productie wijze.

 • Richarddebie

  @mels, Mooie eerste zin: ze vergeten gemakshalve dat waar ook ter wereld het grootste deel van het geproduceerde voedsel voor export is!
  Als iedereen, waar ook ter wereld, een netto overschot heeft, waar moeten ze dan heen exporteren?
  Ing heeft gelijk, maar dat heeft marianne thieme soms ook, maar gelukkig zit er een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Wanneer we op de manier van thieme om gaan met dieren, dan krijgen die zeker een beter leven, ze worden namelijk niet meer opgegeten. Probleem is alleen dat ze dan ook geen bestaansrecht hebben en we dus eerst alle huisvesting gaan aanpassen en vervolgens alle productie dieren dood moeten laten gaan en voor destructie moeten aanbieden omdat iedereen vegetarisch is geworden.
  Zo is het met ing ook, wanneer we ons allemaal gaan storten op een niche markt, komt er overproductie op de niche markt waardoor het geen niche meer is. Ook kan het meerendeel van de wereldbevolking zich geen voedsel met een keurmerk veroorloven, en zal dan hongerlijden, ook omdat de productie zal teruglopen.
  Het verhaal van ing heeft een kern van waarheid maar is zo globaal dat je er eigenlijk niets mee kan.

 • Mels

  Richard,ik bedoel dus de producten op zich ,stel wij exporteren melk en spanje sinaasappels,enz enz,het probleem van INg schuilt in het feit dat ze de kijk van de Nederlandse consument ook projecteren op dat deel wat bedoeld is voor export,de niche markt is leuk maar zal altijd een kleine schaal blijven zolang je afhankelijk bent van export.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.