Home

Nieuws 521 x bekeken

Honderden schapen arriveren in Arnhem

Arnhem - Drie Gelderse herders arriveren in de loop van vrijdagmorgen met hun honden en 450 Schoonebeker schapen in Arnhem.

De herders hebben met de kudde een tiendaagse voetreis over de Veluwe ondernomen om aandacht te vragen voor de financieel penibele situatie waarin zelfstandige herders zich bevinden. De schaapskudde uit Epe loopt vrijdagmorgen dwars door de stad naar de kinderboerderij in de wijk Presikhaaf, waar in het weekend de nationale Dag van het Levend Erfgoed wordt gehouden.

Vrijdag doen de drie herders mee aan een symposium in Arnhem over de winstgevendheid van schaapskuddes. De 15 zelfstandige herders die Nederland nog telt komen in de problemen door bezuinigingen op natuurbeheer en door een nu al jaren durende ruzie tussen het ministerie van Landbouw en de provincies over wie er moet betalen voor het behoud van schaapskuddes.

De tocht van de kudde heeft enorm veel belangstelling getrokken. De herders liepen langs eeuwenoude trekpaden via Apeldoorn, Loenen en Rozendaal naar Arnhem. "Alles is best verlopen, het was alleen erg warm", aldus herder Chris Griswin.

Of registreer je om te kunnen reageren.