Home

Nieuws 1407 x bekeken 4 reactieslaatste update:11 jun 2012

Greenpeace voert actie bij vleesimporteur Van Aerde

Antwerpen - Greenpeace voerde actie bij vleesimporteur Van Aerde in Antwerpen. Het bedrijf werkt samen met JBS, een wereldspeler in de vlees- en lederhandel die volgens Greenpeace al meermaals in verband werd gebracht met ontbossing, slavernij en landroof. Directeur Jan Van Aerde belooft JBS om garanties te vragen dat het door hen geïmporteerde vlees niet afkomstig is van malafide boerderijen.

In 2009 tekende het Braziliaanse JBS al een akkoord dat het geen banden meer zou onderhouden met boerderijen die zich schuldig maken aan dergelijke overtredingen, maar volgens een nieuw rapport van Greenpeace komt het bedrijf deze beloften niet na. Daarom wil de milieuorganisatie de klanten van JBS, zoals Van Aerde, ter verantwoording roepen. "Zolang Van Aerde zich bij JBS bevoorraadt, kunnen zijn klanten en hun consumenten niet de garantie hebben dat ook zij niet bijdragen aan de verwoesting van het Amazonewoud", klinkt het.

"Wij zijn hier om de heer Van Aerde eraan te herinneren dat de industrie haar verantwoordelijkheid moet nemen met betrekking tot problemen die van belang zijn voor de hele samenleving, zoals de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit," verklaart actievoerder An Lambrechts. Bedrijven kunnen volgens Greenpeace slechts op één manier niet medeplichtig zijn, met name door alle contacten met JBS op te schorten of stop te zetten.

Greenpeace voerde afgelopen week niet alleen in België actie. Ook elders in de wereld werden klanten van JBS op het matje geroepen. "Zij distantiëren zich één na één van het bedrijf. Na Ikea, Clarks, Princess, Asda en Sainsbury, hebben deze week ook Adidas, Sligro en Tesco bekendgemaakt dat ze niet langer vlees en leder afkomstig uit ontbost Amazonewoud zullen aankopen."

Volgens Greenpeace is rundveeteelt een belangrijke motor van ontbossing in het Amazonewoud. "Desondanks wil de Braziliaanse overheid haar aandeel in de markt van vlees en leder vergroten. Dit valt niet te verzoenen met de verwachte opflakkering van de ontbossing als gevolg van de recente hervorming van de boswet. Het is de hoogste tijd dat Brazilië toont dat het zich verder kan ontwikkelen zonder zijn natuurlijke rijkdommen op te souperen", klinkt het nog.

In Rio gaat deze maand een belangrijke VN-top over duurzame ontwikkeling, genaamd Rio+20, van start.

Laatste reacties

 • harryvliet

  JBS Repudiates False Accusations in Greenpeace Report
  Company Will Take Legal Action to Protect its Interests
  JBS SA communicates to its shareholders and to the market in general that it was taken by surprise today with the disclosure of a report by the Non Government Organization (NGO) Greenpeace wherein the Company is being accused of collaborating with deforestation and of not complying with previous agreements. The information regarding JBS in the report is false, misleading, incorrect and induces the public to draw erroneous conclusions regarding the reality of the facts. Due to this, the Company will legally challenge Greenpeace and will use all available legal channels to repair the material damage caused to the image of the Company through the disclosure of this incorrect information.

 • harryvliet

  JBS receives the disclosure of this defamatory public report from the ONG with shock since the Company has demonstrated to its clients and to society at large that it has the most advanced and sophisticated systems in the area of sustainability in the beef sector in Brazil.
  At the present time, JBS has more than 500 employees directly involved in sustainability activities inside the Company in this country whose commitment reaches far beyond their daily obligations. Actions involve investments in the environment, incentives and development programs for a sustainable beef supply chain, a satellite monitoring system of rural properties within the Amazon biome, pioneering projects registered at the United Nations (UN) to generate carbon credits, ongoing projects to reduce the emission of greenhouse gases (GHG), programs to reduce water usage at production units, selective collection and recycling of residues, production of bio-diesel, the use of renewable energy sources, maintenance of an educational institute to forward social development in the community (Instituto Germinare), among others.

 • harryvliet

  The report published today by Greenpeace demonstrates inconsistent and false information detailed and exposed here below:
  Fazenda Flor da Mata
  Accusation: Purchase of cattle from a property embargoed by the Brazilian Environmental Institute (IBAMA).
  Reply: The last time JBS bought cattle from this property was on July 15, 2011 at a time when the property had no restrictions. This farm was embargoed by IBAMA on December 02, 2011, months after the last transaction with JBS. Upon being embargoed, JBS immediately blocked any transaction with the property.
  FALSE ACCUSATION
  Fazenda Vento Sul
  Accusation: Purchase of cattle from a property embargoed by the Brazilian Environmental Institute (IBAMA).
  Reply: This property is not blacklisted by IBAMA.
  FALSE ACCUSATION

 • harryvliet

  Conclusions
  Based on the clarity of the points raised here, JBS believes that the document disclosed by Greenpeace today does not in any way enhance discussions around issues related to sustainability in the beef supply chain in Brazil. The accusations are false, frivolous, unfounded and do not demonstrate the required impartiality on the part of Greenpeace to advance discussions around a theme of such relevance.
  JBS hereby reaffirms its commitment towards advancing initiatives in the social and environmental field and is always open to dialogue with a view towards building an economically feasible society which is environmentally correct with social justice.
  José Augusto de Carvalho Júnior

Of registreer je om te kunnen reageren.