Home

Nieuws

Geld voor ondersteuning Q-koortspatiënten

Den Haag - Het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor chronische Q-koortspatiënten, in reactie op de oproep van de Nationale Ombudsman.
Het geld gaat naar een onafhankelijke stichting voor Q-koortspatiënten en kan gebruikt worden om de patiënten als groep te ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Het geld is niet bedoeld om patiënten individueel schadeloos te stellen. Hierom had de Q-koortspatiëntenvereniging Q-uestion wel gevraagd.
Het kabinet betreurt het dat het vertrouwen in de overheid is geschaad door de aanpak van de Q-koortscrisis. Dat schrijven staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op het rapport van de Ombudsman over Q-koorts. De bewindspersonen betreuren de situatie waarin mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom in terecht zijn gekomen en dat omwonenden en passanten het gevoel hebben gekregen dat de overheid onvoldoende aandacht aan hun gezondheidsbelangen heeft gegeven. "Wij herkennen dat vele patiënten zich niet gehoord voelen door de overheid", schrijven Bleker en Schippers.
De bewindspersonen stellen vast dat het rapport van de Nationale Ombudsman over Q-koorts geen nieuwe feiten toevoegt aan het rapport dat de Commissie Van Dijk maakte over de aanpak van Q-koorts. De ombudsman geeft wel een indringend beeld over hoe de burger de aanpak heeft beleefd. Het kabinet deelt de conclusie van de ombudsman, dat de overheid niet naar behoren heeft gehandeld, niet. "Een zo omvangrijke en langdurige Q-koortsepidemie had zich niet eerder voorgedaan. Het grote aantal slachtoffers, het onvoorziene karakter en de grote publieke betrokkenheid maakten deze epidemie uitzonderlijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.