Home

Nieuws 500 x bekeken

Franse vleeswarenbedrijven hebben het erg moeilijk

Parijs – De Franse vleeswarenindustrie heeft in 2011 een buitengewoon moeilijk jaar gehad.

De producenten van vleeswaren maar ook worstjes en andere vleesproducten hebben te kampen met de 'dubbele druk' van hogere vleesprijzen en tegelijk een voortdurende prijsdruk van de grote supermarkten.

De stelt de Fédération Française des industriels charcutiers traiteurs (FICT). De Franse sector produceerde afgelopen jaar 1,221 miljoen ton, dat is 0,6 procent minder dan in 2010. De consumptie van vleeswaren is daarbij redelijk op peil gebleven. Volgens de sectororganisatie hebben de meeste bedrijven echter minder dan één procent marge gedraaid. De FICT berekent dat de prijs voor varkensvlees gemiddeld 13 procent hoger lag dan een jaar eerder. Sommige stukken vlees werden zelfs 25 tot 70 procent duurder. Door die ontwikkeling gaat de concentratie onder de bedrijven onverminderd door. De sector telt in Frankrijk nu nog 309 ondernemingen, waarvan 67 zo'n 80 procent van de totale omzet voor hun rekening nemen. "Dat alles heeft ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Tot nu toe zijn de meeste bedrijven er nog redelijk in geslaagd het aantal banen op peil te houden, maar voor de komende tijd dreigen toch ontslagen op grotere schaal", aldus de FICT.

Of registreer je om te kunnen reageren.