Home

Nieuws 367 x bekeken

Franse coop Even blijft groeien

Ploudaniel – De brede Franse coöperatie Even heeft ook afgelopen jaar een groei met dubbele cijfers kunnen boeken. Vanwege een groei van 11 procent is de omzet uitgekomen op 1,958 miljard euro.
Iets meer dan de helft daarvan is afkomstig van zuivel, waarmee Even bovendien steeds meer internationaal actief is. Het bedrijf kon bovendien tweehonderd nieuwe arbeidsplaatsen scheppen waarmee het nu de grootste coöperatieve werkgever in Bretagne is.

Even haalt naast de zuivel een derde van de omzet uit de distributie via een aantal grossierbedrijven voor de horeca en de consument.In die laatste categorie vertoont vooral het aan huis verkopen van diepvriesproducten een sterke groei.

In het zuivelsegment legt de onderneming daarnaast steeds meer nadruk op regionale ‘dicht-bij-huis’-merken die een hogere toegevoegde waarde opleveren. De coöperatie ondervindt verder, net als de Bretonse concurrent Doux, grote problemen bij pluimvee en met name kalkoenen. Doordat een belangrijke leverancier van kalkoenen is weggevallen, heeft Even inmiddels voor twee dochterbedrijven uitstel van betaling aan moeten vragen.

Even meldt in het jaarrapport verder dat de internationale melkmarkt dit jaar onder druk staat doordat de aanvoer sterker is toegenomen dan de vraag. De Franse coop, die vooral met het merk Laita actief is, verwacht echter wel dat het evenwicht weer zal herstellen door minder aantrekkelijke melkprijzen en door de komst van het laagseizoen op het zuidelijk halfrond.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.