Home

Nieuws

Flipsen: we komen er uit met het CBL

Rotterdam - Directeur Henk Flipsen van de brancheorganisatie voor de mengvoerindustrie Nevedi, gaat er van uit dat de pas opgerichte Stichting Project Ketentransitie Verantwoorde Soja en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hun geschil over de manier waarop het CBL zijn bijdrage aan de stichting gaat voldoen zullen bijleggen. Flipsen verwijst naar de verklaring van afgelopen donderdag waarin het CBL meldde toe te willen naar nieuwe inkoopvoorwaarden waarin het het gebruik van duurzame soja als voorwaarde wordt opgesteld. Flipsen: "Dat schept vertrouwen."

De Nevedi is één van de aanjagers van een project om in drie jaar tot omschakeling op verantwoorde soja te komen. Het initiatief wordt gefinancierd met bijdragen van verschillende partijen. De supermarktbranche is ingeschat op een bijdrage van zo'n 8 ton over de komende drie jaar. Het CBL wil dit bedrag echter niet rechtstreeks overdragen aan de stichting. CBL-directeur Marc Jansen: "Wij hebben ons niet vastgelegd op een bedrag. Onze intentie is duidelijk; die omschakeling moet er komen. Wij willen onze bijdrage leveren via de markt en de keten, maar we willen geen nieuwe aparte geldstromen. Laat de producten maar gewoon duurder worden. Leveranciers kunnen op hun facturen bijvoorbeeld aangeven wat de bijdrage moet zijn in verband met de ketentransitie. Zo wordt de bijdrage van de supermarkten ook inzichtelijk. Het moet via de markt gaan."

Flipsen denkt dat er links- of rechtsom wel een oplossing komt. Hij benadrukt dat het geschil tussen de partijen slechts gaat over de uitvoering.

Het transitieproject wordt verder gefinancierd via bijdragen van het Initiatief Duurzame Handel (50 procent) de Diervoedersector (20 procent) de verwerkende sectoren van vlees, eieren en zuivel (12,5 procent). Productschap Margarine, vetten en oliën 12,5 procent. In totaal gaat het om een bedrag van 7 miljoen euro over drie jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.