Home

Nieuws

Flinke uitschieters bij nieuwe pachtnormen

Den Haag – In een groot aantal gebieden stijgt de pachtnorm voor los bouw- en grasland vanaf 1 juli harder dan verwacht.

Uitschieter is Westelijk Holland met een toename van 30 procent of 119 euro per hectare, zo blijkt een overzicht dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De tweede grootste stijger is het Zuidwestelijk akkerbouwgebied (12 procent) en op nummer drie staat Veenkoloniën en Oldambt (11 procent). Daar staan overigens flinke dalingen in andere gebieden tegenover, waardoor de gemiddelde stijging uitkomt op zo’n 3 procent.  Voor los tuinland geldt een verhoging van 23 procent in Westelijk Holland en een daling van 24 procent in de rest van Nederland.

Voor de berekening van de hoogst toelaatbare prijzen voor bedrijfsgebouwen geldt dit jaar een nieuwe systematiek. Gekozen is voor een indeling in zes doelmatigheidsklassen, uiteenlopend van nieuw tot slecht. De hoogste prijs wordt betaald door melkveehouders met een nieuwe stal: 1.145 euro per hectare. Uit de brief blijkt niet hoe wordt vastgesteld tot welke klasse een gebouw behoort.

LTO heeft kritiek op de nieuwe normen. Volgens beleidsmedewerker Dries van Rozen is een aantal stijgingen, met name die in Westelijk Holland, onverklaarbaar. Ook plaatst hij vraagtekens bij de gekozen regio-indeling en is hij niet blij met het feit dat geheim wordt gehouden op welke bedrijven deze cijfers zijn gebaseerd.

Ook voorzitter Piet van der Eijk van de Bond van Landpachters is ontevreden. “Het blijft een soort achtbaan, die telkens omhoog en dan weer omlaag gaat”, zegt hij. “We zijn er nog steeds niet in geslaagd een stabiel systeem te ontwerpen. Ik pleit er voor veel naar het opbrengend vermogen van de grond te kijken, in plaats van wat de individuele boer verdient. We zouden dat kunnen ophangen aan de bestaande grondkaarten.”

Zowel Van Rozen als Van der Eijk zijn verbaasd dat Bleker nog geen toelichting op de totstandkoming van de normen heeft gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.