Home

Nieuws 505 x bekeken

FNV-medewerkers onderscheiden voor strijd tegen uitbuiting

Utrecht – Vier medewerkers van FNV Bondgenoten waaronder de FNV-bestuurder voor agrarische zaken Wim Baltussen hebben hoge onderscheidingen gekregen van de Poolse staat voor de verbetering van de omstandigheden van Poolse werknemers in Nederland. Baltussen is trots op de onderscheiding maar stelt dat de slag tegen uitbuiting van Polen door boeren en tuinders nog niet is gewonnen.

“Zo lang er in de agrarische sector nog steeds werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen tegen schandalige omstandigheden werken, waarbij onderbetaling, extreem lange werkdagen en pure intimidatie schering en inslag zijn, is er weinig reden tot feestvieren.”

Volgens Baltussen blijven werkgevers die werknemers als “allerlaatste kostenpost” beschouwen steeds weer de kop opsteken. Ook de champignonsector die het duurzaamheidskeurmerk Fair Produce introduceerde is nog verre van schoon, aldus Baltussen.

“Een paar maanden geleden op een bijeenkomst van Fair Produce constateerde minister Henk Kamp dat in de champignonsector 70 procent van de productie op dubieuze manier tot stand komt. Het is een sector ook waar door toedoen van de werkgevers al sinds 2004 geen cao meer is.” Baltussen vindt de aanleiding voor de onderscheidingen uiteindelijk triest: "we krijgen een onderscheiding omdat we ons inzetten voor iets dat volstrekt normaal zou moeten zijn."

Baltussen was direct betrokken bij het aan de kaak stellen van aspergekweekster José Janssen uit Someren, die eerder is veroordeeld voor het uitbuiten van buitenlandse werknemers. Baltussen speelde ook een belangrijke rol bij het opzetten van Fair Produce.

De onderscheidingen zijn vrijdag op de Poolse ambassade uitgereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.