Home

Nieuws

FAO: voedselprijzen dalen wereldwijd scherp

Rome – Voedselprijzen zijn in mei wereldwijd fors gedaald door betrekkelijk grote oogsten, economische onzekerheid en de waardestijging van de dollar. De zuivelprijs leverde ten opzichte van april 12 procent terwijl suiker 9 procent aan waarde verloor. Dat heeft de wereldvoedselorganisatie FAO, die meer prijsdalingen verwacht, bekendgemaakt.

De FAO Voedselprijsindex daalde in mei 4 procent tot het laagste niveau sinds september 2011. De index staat 14 procent onder de historische piek die in februari 2011 werd opgetekend. Graananalist Abdolreza Abbassian van de FAO verwacht voor de komende maanden verdere prijsdalingen maar noemt de prijzen in “historisch perspectief nog altijd hoog”, terwijl het weer de komende -voor oogsten kritieke- maanden de productie nog parten kan spelen.

De zuivelindex kwam in mei gemiddeld uit op 164 punten, het laagste niveau sinds oktober 2009. Kaas en boter zagen de grootste prijsdalingen, gevolgd door mageremelkpoeder. De prijs voor vollemelkpoeder is juist opgelopen omdat de voorraden in Europa teruglopen. De zuivelprijs loopt al sinds januari terug wat een reflectie is van grote beschikbaarheid in Europa maar vooral Oceanië, aldus de FAO.

De suikerindex is voor de derde maand op rij gedaald en staat nu 5,6 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. India, de EU en Thailand hebben voldoende suiker op voorraad en er komt toenemend nieuwe oogst uit Brazilië op de markt. De olieprijs daalt bovendien waardoor het bijmengen van bio-ethanol op basis van suikerriet aan aantrekkelijkheid inboet.

De graanprijzen daalden in mei 2,3 procent ten opzichte van april. Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt een recordhoge maisoogst in de VS. De wereldwijde tarweoogst daalt volgens ramingen van de FAO wel met 3 procent ten opzichte van vorig jaar, tot 680 miljoen euro, maar dat is nog altijd duidelijk meer dan het gemiddelde over de laatste vijf jaar.

De prijs van rijst is gestegen omdat in islamistische landen rijst wordt ingeslagen vooruitlopend op de vastentijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.