Home

Nieuws 294 x bekeken

FAO: honger neemt in 2012 af

Rome – De verwachte voedselprijsdalingen in 2012 leiden vermoedelijk tot minder honger.

Dat heeft directeur-generaal José Graziano da Silva van de wereldvoedselorganisatie FAO gezegd tegenover de FAO-bewindraad, die elke zes maanden samenkomt. De voedselsituatie in de Hoorn van Afrika en de Sahel blijft volgens de Braziliaan wel kritiek en vraagt om investeringen in de lokale landbouw.
Het directe gevaar is in de Hoorn van Afrika is geweken, aldus Graziano da Silva. Hij prijst de hulp van de internationale gemeenschap in reactie op de hongersnood. Miljoenen levens stonden in Somalië maar ook delen van Ethiopië op het spel. “In Somalië is door een combinatie van goede regens en een gecoördineerde en bevlogen reactie van de internationale gemeenschap, de hongersnood in slechts zes maanden geweken.”
De situatie is echter nog steeds fragiel, aldus Graziano da Silva, die waarschuwt dat zonder investeringen ter waarde van misschien honderden miljoenen euro’s in de lokale landbouw hongersnood in de regio een terugkerend probleem vormt.
Graziano da Silva, die in januari de leiding over de FAO over nam van de Senegalees Jacques Diouf, wil de organisatie sneller, efficiënter en democratischer maken. Er wordt volgens Graziano da Silva te veel gesproken en te weinig gedaan. Ook wil de FAO meer samenwerken met het World Food Programme van de Verenigde Naties.
Graziano da Silva zei dat VN-doelen voor het terugdringen van kinderarbeid in de landbouw niet gehaald dreigen te worden. Volgens de FAO werken wereldwijd circa 130 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud in de landbouw. Vaak is de aandacht gericht op kinderen die werken bij de teelt van exportgewassen als cacao en katoen, maar de meerderheid van de kinderen werkt volgend de organisatie op kleine familiebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.