Home

Nieuws 340 x bekeken 1 reactie

FAO-bestuur akkoord met hervormingsvoorstel

Rome – De bestuursraad van Wereldvoedselorganisatie FAO is akkoord met hervormingen die zijn voorgesteld door directeur-generaal José Graziano da Silva. De Braziliaan, die in januari de Senegalees Jacques Diouf heeft vervangen, wil dat de FAO zich meer toelegt op de basis: het bestrijden van honger.

De organisatie moet wat Graziano da Silva betreft sneller kunnen inspelen op crises en beter samenwerken met bijvoorbeeld het IFAD-fonds van de VN voor landbouwontwikkeling en het World Food Programme, dat voedselhulp verstrekt. Graziano da Silva beschrijft zijn doel als 'een betere prijs-kwaliteitverhouding'. Graziano da Silva, die in Brazilië naam maakte als hongerbestrijder, wil meer samenwerking tussen ontwikkelingslanden bewerkstelligen.

De FAO gaat tevens op zoek naar alternatieve geldbronnen, anticiperend op teruglopende budgetten bij overheden. Graziano da Silva toonde zich opgelucht dat de bestuursraad akkoord ging met zijn plannen: “het bereiken van consensus is de beste manier om voorwaarts te gaan. Laat me herhalen: ik ben niet in staat wat dan ook zelf te doen.”

De bestuursraad, die eens per zes maanden samenkomt, stemde in met het uitroepen van 2013 tot het Jaar van de Quinoa, een traditionele graanvariant die in het Andesgebergte groeit. De Boliviaanse president Evo Morales, is aangesteld als ambassadeur van het Jaar van de Quinoa. Het jaar 2014 is door de FAO uitgeroepen tot het Jaar van het Gezinsbedrijf.

Eén reactie

  • Jur Schuurman

    Quinoa is geen graanvariant, maar een ganzenvoetsoort. Net zoals bijvoorbeeld spinazie.

Of registreer je om te kunnen reageren.