Home

Nieuws laatste update:15 jun 2012

Europees Hof: geen uitzondering voor aanbinden kalveren

Dijken - Het verbod op het aanbinden van kalveren geldt ook voor de melkveehouderij.

Er zijn geen redenen om uitzonderingen op de Europese regels toe te laten. Dat zegt het Europese Hof van Justitie.

Het hof doet de uitspraak naar aanleiding van een juridische vraag die het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft voorgelegd.  Het CBB stelde de vraag in de zaak van de Friese veehouder Gerben Brouwer uit Dijken. Brouwer houdt zijn jongvee aangebonden, omdat hij de dieren regelmatig met de boot moet vervoeren. Dan is het nodig dat de dieren gewend zijn aangebonden te staan.

Brouwer heeft in 2006 ontheffing gevraagd op het verbod om kalveren aan te binden. Hij heeft die ontheffing niet gekregen. In 2006 werd hij door de Algemene Inspectiedienst geverbaliseerd omdat hij zeven kalveren had aangebonden in de stal. Op grond daarvan heeft hij in 2009 een korting gekregen op de Europese inkomenstoeslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.