Home

Nieuws

Engelse boerenvoorman: superboerderijen noodzaak

Londen – Groot-Brittannië kan niet ontkomen aan super-boerderijen met vele duizenden dieren om ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel blijft en de prijzen niet te sterk stijgen.

“De uitdaging om iedereen te voeden met de beperkingen van de klimaatverandering en de schokken in het weer is zo groot dat we op een hele andere manier moeten gaan denken.”
Dat zegt voorzitter Peter Kendall van de Engelse National Farmers Union in een interview met dagblad The Guardian. De Engelse autoriteiten beoordelen momenteel de plannen voor twee grote veehouderijen, één voor 2.500 fokvarkens in Derbyshire en een voor een melkveehouderij met duizend dieren in Wales. Die plannen hebben vele honderden bezwaarschriften opgeleverd, reden waarom een project met 8.000 melkkoeien in Lincolnshire ook is ingetrokken.
Dat weerhoudt Kendall er niet van te pleiten voor meer van dergelijke ‘super-farms’: “De overheid zal de regels aan moeten passen om boerderijen met enkele duizenden dieren mogelijk te maken, in ieder geval als proefprojecten. We zijn momenteel voor 62 procent van ons voedsel zelfvoorzienend en voor varkensvlees voor niet meer dan 40 procent. Er is dus ruimte genoeg voor verdere groei.”

Kendall stelt daarbij dat grote bedrijven beter kunnen zorgen voor de dieren. Ze zijn, naar zijn mening, winstgevender en kunnen daardoor meer investeren in dierenwelzijn. Bovendien kunnen dergelijke bedrijven door hun schaal ook eigen dierenartsen en ander deskundig personeel in dienst nemen zodat de dieren vrijwel altijd van de benodigde zorg verzekerd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.