Home

Nieuws 677 x bekeken

Efsa ziet geen bezwaar in teelt gmo-soja

Parma - De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa ziet geen bezwaren tegen de teelt van glyfosaat-resistente soja in Europa.

Het is voor het eerst dat een positief advies wordt afgegeven voor de teelt van genetisch gemodificeerde soja in Europa.

Maar als de teelt wordt toegelaten, is het verstandig om extra te letten op mogelijke veranderingen in de aanwezigheid van onkruid en het ontstaan van resistentie.

Het advies van de Efsa gaat naar de Europese Commissie en de lidstaten, die een beslissing moeten nemen over de toelating. Genetisch gemodificeerde soja mag al wel in Europa worden ingevoerd, maar de teelt is nog niet toegestaan.

De Duitse anti-GMO-organisatie Test Biotech stelt dat de toelating tegen de Europese wetgeving is, omdat bij de toelatingsprocedure niet gekeken is naar de residuen van bestrijdingsmiddel, die op het gewas achterblijven.

De Efsa heeft  de toelating van  genetisch veranderde soja onder de loep genomen, naar aanleiding van een aanvraag die door Monsanto is ingediend in Nederland. Het gaat om de zogenoemde soja 40-3-2, waarin de eigenschap is verwerkt dat het gewas niet gevoelig is voor onkruidbestrijder glyfosaat. Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto.

Het wetenschappelijk panel van de Efsa zegt dat de genetisch gemodificeerde soja net zo veilig is voor mens, dier en milieu als de gangbare niet-gemodificeerde variant. Toch zou de toepassing van de genetisch veranderde variant bij de teelt kunnen leiden tot schade aan het milieu in bepaalde omstandigheden. Dat is er de reden van dat het panel aanbeveelt om de verscheidenheid aan onkruid in de gaten te houden, evenals het ontstaan van resistentie. Maar, zeggen de onderzoekers, onder het juiste beheer zal de genetisch gemodificeerde soja geen grotere milieuschade toebrengen dan haar gangbare zusje.

Of registreer je om te kunnen reageren.