Home

Nieuws 5 reacties

Duitse vermogenbeheerder wil direct beleggen in Nederlandse boerderijen

Hamburg - De Duitse vermogensbeheerder Aquila Capital wil kleine en middelgrote pensioenfondsen in Nederland warm maken om direct te beleggen in boerderijen. "We kopen alleen goede bedrijven en proberen die te verbeteren."

Qua liquiditeit scoort het beleggen in boerenbedrijven laag, erkent Detlef Schön van Aguila Capital in het Financieele Dagblad. "Het verschil in resultaat tussen een goede en een slechte boer is enorm. Wij kopen alleen goede boer­derijen en proberen die te verbeteren", zegt Schön, zelf een geschoolde boer met 100 hectare in het oosten van Duitsland. "Vaak heeft de huidige eigenaar geen geld voor verdere modernisering. Traditioneel is het zo dat jonge boeren eerst hun broers en zussen moeten uitkopen. Ze beginnen dus al met een forse schuld."

Doel van Aquila is om de productiviteit met minstens 20 procent te verhogen, zodat de waarde stijgt. Vertrouwen op hogere grondprijs is volgens Schön een te gemakkelijke strategie. "Iedereen leest in de krant dat grond schaarser en dus duurder wordt. Dat effect is grotendeels al ingeprijsd." Hij reist samen met acht collega-experts de hele wereld af. De Duitse vermogensbeheerder stopt alleen geld in bedrijven die ver onder de marktprijs kunnen produceren. "Boeren zijn altijd prijsnemers in plaats van prijszetters."

Hoog op het verlanglijstje staan grootschalige melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland, Australië en Chili, vleesvee- en gemengde bedrijven in Australië, suikerrietplantages in Brazilië, graanboerderijen in Uruguay en akkerbouwbedrijven in de VS en Roemenië. "Daar is de grond tot 80 procent goedkoper dan in West-Duitsland." Vooral de melkveebedrijven in Australië en Nieuw-Zeeland profiteren van de sterk toenemende vraag in Azië.

De Duitse vermogensbeheerder Aquila Capital is met in totaal  vier miljard euro onder beheer een kleine speler. In 2007 werd besloten de agrarische niche op te zoeken via direct beleggen in boerderijen. De nu in boerderijen geïnvesteerde  200 miljoen euro - vooral in Australië -  moet in vijf jaar zijn vervijfvoudigd. "We leggen aan iedereen uit dat we boeren zijn, geen zakenbankiers die een extra cursus hebben gehad."

Laatste reacties

 • W Geverink

  De kop moet lezen Duitse vermogenbeheerder zoekt nederlands kapitaal om te beleggen in boerderijen in landen met een lage kostprijs.

 • DG

  Het is te hopen dat de 'goede boeren' die met hen in zee gaan deze belegging in hun bedrijf goed weten te gebruiken om op langere termijn een stevig bedrijf neer te zetten, in plaats van dat Aquila hen gebruikt om in korte tijd winst te maken...

 • joannes

  Het is de room van de melk scheppen voor deze duitsers. Misschien kunnen ze door in contact te komen met de goede boeren een aantal van hen verleiden in Nieuw Zeeland of Australië te beginnen. Daar hebben ze een groot tekort aan boeren met kennis en ambitie.

 • jampie

  komt toch op de grond aan, deze kan in het buitenland wat makkelijker meer waard worden dan hier, even een paar jaar een goede bedrijfsleider erop die voor weinig wil werken, grondwaarde verdubbeld en verkopen maar weer

 • poldes

  de bulk aan geld moet ergens veilig belegd worden = geen nieuws.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.