Home

Nieuws

Duits protest tegen ingrepen Brussel in termijnhandel

Berlijn- Bauernverband (DBV), Raiffeisenverband (DRV) en de Duitse federatie van voedingsfabrikanten (BVE) waarschuwen Brussel en het Europese parlement voor onzinnige, aan hun doel voorbijstrevende maatregelen tegen speculatie op de termijnmarkten voor landbouwgrondstoffen.

In het Europese parlement wordt momenteel intensief gediscussieerd over de hervorming van de regulering van de financiële markt, de zogenoemde richtlijn inzake markten voor financiële instrumenten (MiFID/MiFIR).

De EU-bestuurders en parlementariërs streven daarmee op meer doelmatigheid, robuustheid en transparantie op de bedoelde markten (waaronder de agrotermijnhandel), onder meer via ex-ante positielimieten en rapportageplichten. Dat soort maatregelen gaan volgens DBV, DRV en BVE volledig aan de praktijk voorbij en beletten alleen maar het eigenlijke doel van de agrotermijnhandel, namelijk verzekering tegen prijsfluctuaties. ”Ingrepen in lopende contracten zoals de positiesluiting achteraf door markttoezichtsautoriteiten staan de contractvrijheid in de weg,” zo heet het in een gezamenlijke verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.