Home

Nieuws

Convenant over onverdoofde rituele slacht

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft met de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) een convenant gesloten over het ritueel slachten van dieren.

In het convenant is afgesproken dat bij onverdoofde rituele slacht altijd toezicht is van een dierenarts van de NVWA en dat een na de halssnede binnen 40 seconden het bewustzijn moet zijn verloren. Bovendien worden dieren voor de slacht beoordeeld op geschiktheid voor rituele slacht. Gekeken wordt dan bijvoorbeeld naar omvang van het dier en dikte van de hals en huid. Een dier moet gefixeerd blijven tot het buiten bewustzijn is.

Voor slachterijen betekent het convenant dat ze opnieuw hun 'rijbewijs' voor rituele slacht moeten halen. Louis Westgeest, voorzitter van de VSV verwacht dat de rituele slacht zich meer zal concentreren bij een aantal slachters, onder andere vanwege hogere kosten, met name op het gebied van arbeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.