Home

Nieuws

China overweegt strafmaatregelen EU

Beijing – China onderzoekt of de EU bedrijven in de landbouw, windenergie en telecomsector illegaal subsidieert. Dat schrijft staatspersbureau Xinhua op basis van regeringsbronnen. De stap kan worden gezien als een dreigement tot vergelding omdat de Europese Commissie eerder bekendmaakte ‘solide bewijs’ te hebben vat de Chinese telefoonconcerns Huawei en ZTE illegaal steun krijgen, wat de EU ertoe kan nopen tot het verhogen van invoerheffingen.

Het is niet bekend welke landbouwsectoren China onder de loep neemt. China heeft zich vaker beklaagd over de steun die Europese boeren ontvangen, die als percentage op het bruto-inkomen van boeren volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ongeveer dubbel zo hoog ligt als in China.

Zhang Xiangchen, directeur-generaal van de afdeling beleidsonderzoek van het Chinese ministerie van commercie, laat in de China Daily weten dat handelsbeperkende maatregelen van de EU tegen WTO-regels ingaat. Als de EU doorzet, is het voor het eerst dat de EU China aan wil pakken op het terrein van hoogwaardige technologie. Vaak worden zaken door bedrijven op de agenda gezet, maar nu zou de Europese Commissie in actie komen omdat bedrijven de toorn van Beijing vrezen.

Eerder zette de VS een strafheffing op Chinese zonnecellen, waarna China de steun voor duurzame stroom in vijf Amerikaanse staten waaronder Californië en New Jersey bij de WTO aanbracht. China is sinds tien jaar lid van de WTO en WTO-voorman Pascal Lamy zei eind mei te verwachten dat conflicten tussen China en de VS grotere vormen zullen aannemen. De Fransman voegde eraan toe dat de partijen dusdanig met elkaar verweven zijn dat van een handelsoorlog niet snel sprake zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.