Home

Nieuws

China en EU breiden samenwerking op landbouw uit

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw heeft met de Chinese landbouwminister Han Changfu een samenwerkingsovereenkomst gesloten over landbouw en plattelandsontwikkeling.

Doelstelling van de overeenkomst is dat de EU en China een nauwere band krijgen en dat ze gezamenlijk internationale uitdagingen op het gebied van landbouw, milieu en platteland effectiever kunnen aanpakken.

China en de EU zullen vooral kennis uitwisselen, met name op het gebied van voedselproductie, voedselzekerheid en de vraagstukken op het gebied van milieu en omgeving. Daarnaast is er speciale aandacht voor biologische landbouw en voedselveiligheid. “Ik ben ervan overtuigd dat met onze gezamenlijke inspanningen de agrarische samenwerking tussen China en de Europese Unie zal leiden tot wederzijdse voordelen. Er is sprake van een win-winsituatie:”, aldus Changfu.

Ciolos benadrukt dat de landbouw van cruciaal belang is voor zowel China als Europa. Hij is vooral positief over de concrete samenwerkingsprojecten die China en de EU gezamenlijk gaan oppakken. China en de EU hebben sinds 2005 samenwerkingsprojecten op het gebied van landbouw. Deze projecten, zoals coöperatieve samenwerkingsprogramma’s op het gebied van kwaliteitsbeleid, worden de komende jaren verder uitgebouwd.

De handel in agrarische producten tussen China en de EU groeit gestaag. Europa is wereldwijd de vijfde exporteur van agrarische producten. De EU is de vijfde leverancier van voedselproducten voor China.

Of registreer je om te kunnen reageren.