Home

Nieuws

Celstraf en boetes voor illegale handel bestrijdingsmiddelen

Den Haag - Twee bedrijven uit Moordrecht en Stolwijk en twee handelaren zijn veroordeeld voor de illegale import en handel met bestrijdingsmiddelen. De bedrijven zijn betrokken bij de illegale invoer van de insectenbestrijder bitoxybacillin dat onder de merknaam BN3 uit Rusland zou zijn ingevoerd.

De rechtbank oordeelt dat de bedrijven betrokken zijn bij de invoer van ongeveer 70.000 kilo van het illegale middel. Het bestrijdingsmiddel werd zowel in Nederland als daarbuiten afgezet.

Het bestrijdingsmiddel was volgens de handelaren afkomstig van het bedrijf Sibbiopharm in Rusland. Dat bedrijf heeft kort geleden gewaarschuwd dat onder haar naam producten op de markt worden gebracht, die niet van het Russische bedrijf afkomstig zouden zijn. Volgens Sibbiopharm worden de illegale leveringen uitgevoerd door een aantal bedrijfen in Nederland, Rusland, Afrika en Zuid-Amerika.

De rechter veroordeelde twee bedrijfseigenaren tot gevangenisstraffen van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen hen was een gevangenisstraf van tien maanden geëist. Groothandel Agrona in Moordrecht werd veroordeeld tot een boete van 200.000 euro, overeenkomstig de eis.

Of registreer je om te kunnen reageren.