Home

Nieuws

Canada en Mexico willen toetreding tot TPP

Ottawa – Canada en Mexico willen toetreden tot de Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelszone voor landen rond de Stille Oceaan. Dat hebben beide landen tijdens de G20-top in Mexico bekendgemaakt.

In Canada zijn boerenorganisaties kritisch, omdat een deal vrijwel zeker een einde maakt aan subsidies en hoge invoertarieven voor buitenlandse concurrentie.

De TPP bestaat nu uit Maleisië, Vietnam, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Peru en Brunei. De VS wil de vrijhandelszone echter uitbreiden zodat deze bijna 660 miljoen consumenten omvat. Er wordt reeds onderhandelt met Japan, Australië en Chili. China heeft nog geen interesse in de vrijhandelszone geuit en sloot onlangs als tegenbeweging een deal over de handel in agrarische producten met Japan en Zuid-Korea. Japan, de derde grootste economie ter wereld, wil tot de TPP toetreden, maar de agrarische lobby vreest dat de binnenlandse productie van rijst, rundvlees en groenten zal worden weggevaagd.

De Canadese belangenorganisatie Dairy Farmers of Canada, die bijna 13.000 melkveehouders vertegenwoordigt, wil dat Canada alleen toetreedt wanneer melkveehouders gesteund blijven worden door de staat. Canada sloot eerder vrijhandelsverdragen waarbij de landbouw werd ontzien, maar met name in de VS eisen agrarische lobbies juist dat een vrijhandelszone deuren voor hen opent. De Franstalige provincie Quebec is thuisbasis van een groot deel van de zuivelindustrie, en de Engelstalige Canadese premier Stephen Harper heeft de regio eerder beloofd steunprogramma’s op peil te houden.

Het toetredingsproces kan veel tijd vergen omdat alle leden en aspirant-leden van de TPP apart een akkoord moeten bereiken met nieuwe lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.