Home

Nieuws 475 x bekeken 1 reactie

CDA wil grootschaligheid beperken

Den Haag – Het CDA verzet zich tegen grootschalige, enkel op kostenconcurrentie gerichte intensieve veehouderij. Megabedrijven krijgen straks minder ruimte, aldus het vrijdag gepresenteerde concept-verkiezingsprogram ‘Iedereen’.

De partij benadrukt trots te zijn op de agrarische sector, die van groot belang is voor de economie en bovendien voorop loopt op het gebied van efficiëntie en kwaliteit. Sterke gezins- en familiebedrijven genieten volgens het CDA de voorkeur boven grootschalige boerderijen. Op welke manier die laatste categorie moet worden beperkt, vermeldt het program niet.

Daarnaast wil de partij dat het antibioticagebruik wordt teruggedrongen, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verder vergroend en de transportduur van slachtdieren verkort tot maximaal acht uur. Het CDA ondersteunt initiatieven in de sector die verder gaan dan wettelijke duurzaamheidseisen, zoals Beter Leven Kenmerk, Kas als Energiebron en Duurzame Zuivelketen. En voor genetische modificatie geldt bij dieren het ‘nee, tenzij’ en bij planten ‘ja, mits’.

Daarmee biedt het program geen grote verrassingen op landbouwgebied; de stellingen zijn grotendeels in lijn met de koers van demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). Ook op natuurgebied lijkt de partij zijn beleid voort te zetten, hoewel de tekst daar zeer kort over is. In elk geval blijven provincies hoofdverantwoordelijk en dient de natuur ‘effectief en simpel’ te worden beschermd volgens Europese regels.

Ook niet onbelangrijk voor de sector is dat de Stimuleringsregeling Duurzame Energie wordt versterkt, evenals het topsectorenbeleid. Daarnaast moet er voor ondernemers een eenvoudige winstbelasting komen en wordt de inkomstenbelasting omgevormd tot een sociale vlaktaks van 35 procent.

Het concept-verkiezingsprogramma is geschreven door een commissie onder leiding van Paul Doop, waarnemend voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Ook projectleider Duurzame Zuivelketen Petra Tielemans schreef mee, Zij was eerder jarenlang lobbyiste voor LTO Nederland in de Haagse politiek. Op het verkiezingscongres van 29 en 30 juni wordt het program definitief vastgesteld.

Eén reactie

 • Noordam2

  gezins en familie bedrijven genieten de voorkeur bij de denkers binnen het CDA
  een gezins bedrijf met koeien, 7 dagen per week, 24 uur per dag attend zijn, melken voeren en al het andere werk, gezinsleden die inspringen om de zaak rond te zetten en financieel uit te komen
  dat is dus het beeld wat onbenulllige CDA denkers voor ogen zien in de toekomst van de veehouderij
  precies als de dromers over nostalgie bij de SP
  het is te idioot voor woorden, maar de sector moet jammergenoeg wel door met zulke dikbetaalde pluche plakkers
  droom lekker verder over nostalgie.

Of registreer je om te kunnen reageren.