Home

Nieuws 3 reacties

Bron schimmelresistentie in Nederland

Den Haag - De bron voor resistentie bij de mens tegen bepaalde schimmelbestrijders ligt vermoedelijk in Nederland. Dat zegt microbioloog Paul Verweij van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Verweij zegt dat nu actie nodig is om verdere verspreiding van de resistentie tegen te gaan. De oorzaak van de resistentie bij bepaalde voor mensen gevaarlijke schimmels ligt waarschijnlijk in de toelating van een bepaald type schimmelbestrijders (behorend tot de groep azolen) die in de jaren 90 in Nederland zijn geïntroduceerd.

Verweij zegt er verbaasd over te zijn waar azolen allemaal worden gebruikt. Het zijn beproefde middelen om schimmels te bestrijden in de land- en tuinbouw. Maar ze worden ook gebruikt in alledaagse materialen als leren stoelen, matrassen, badkamerverf of kitten.

"Van de landbouw weten we waar en hoeveel azolen er worden gebruikt, maar er zijn nog veel meer toepassingen."

De resistente schimmel (aspergillus fumigatus) is het eerst in Nederland gevonden. Recent is de resistente schimmel ook gevonden in België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Denemarken en Engeland. Ook in India en China zijn meldingen van resistenties. Verweij denkt dat het probleem in Nederland is ontstaan, omdat juist hier zoveel resistenties worden gevonden - veel meer dan in ons omringende landen. Naar de oorzaak moet hij gissen. De resistentie kan ontstaan als schimmels zich geslachtelijk voortplanten. Dat gebeurt in vochtige omstandigheden bij een constant hoge temperatuur. "Waar kan dat  zijn? In kassen?"

Er zijn in Nederland inmiddels drie verschillende stammen gevonden, waarvan zich er twee hebben verspreid. "Dit probleem wordt alleen maar groter als we er niets aan doen", aldus Verweij, die in 2009 ook al de noodklok luidde over dit probleem. "Er moet aan de landbouwkant iets gedaan worden. Als we niets doen kun je wachten op nóg een mutatie."

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom alleen aan de landbouwkant, als de kans groot is dat ook allerlei andere oorzaken aanwezig zijn die ons dagelijks leven beïnvloeden. Zweetvoeten in leren schoen bv kunnen dus ook een bron zijn, zeker waar het gaat over voetschimmels.

 • Mels

  Ja waarom de landbouwkant,is het niet beter om de badkamers weer verplicht uit te rusten met een raam wat openkan om zo een snelle droging te verkrijgen na een douche of bad,iets wat tegenwoordig niet meer mogelijk is door wetgeving omtrent isolatie,energielabel,mechanische ventilatie systemen enz.Ook begrijp ik niet helemaal waarom het in allerlei andere dingen moet zitten die mijns inziens niet direkt schimmelen.

 • marflan

  Waarom de landbouw?Omdat de grootschalige massaproduktie van vlees ook al de levensgevaarlijke resistente bacterie MRSA heeft veroorzaakt. Op open dagen in vleeskuikenbedrijven wordt trots verteld hoe de vernevelingsinstallatie ook de kuikens besproeid met anti-bacteriele middelen. De dierenarts stond erbij en lachte ons bemoedigend toe.
  Niets aan de hand hoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.