Home

Nieuws

Britten kijken naar regels ritueel slachten

Londen – Het Britse plattelandsministerie Defra gaat later dit jaar een openbare inspraakronde – consultatie – organiseren over de regels die momenteel gelden voor ritueel slachten. ''Een dier slachten zonder verdoving is in de westerse wereld niet meer aanvaardbaar'', aldus staatssecretaris voor landbouw Jim Paice.

De bewindsman, die sprak tijdens een conferentie van de British Meat Processors Association, voegde daar echter direct aan toe: "We moeten tegelijkertijd tolerant zijn en begrip opbrengen voor religieuze gemeenschappen die hun vlees op die manier willen produceren." Daarom neigt het ministerie ertoe om ritueel slachten zonder verdoving ook in de toekomst te tolereren. Een mogelijke optie is echter wel om voor verschillende dieren in de toekomst andere regels in te voeren. Dat is gebaseerd op het feit dat schapen binnen enkele seconden dood zijn maar runderen na de rituele slachthandeling vaak nog minutenlang in leven blijven.

Volgens Paice wordt niet meer dan 3 procent van de runderen en vier procent van de lammeren en pluimvee zonder verdoving geslacht. De meeste halal-bedrijven verdoven de dieren wel voordat ze geslacht worden, bevestigt ook de voedselveiligheidsdienst FSA.

Of registreer je om te kunnen reageren.