Home

Nieuws

Britse Kamercommissie kraakt vergroeningsplannen

Londen – De Britse kamercommissie voor plattelandszaken en milieu kraakt de plannen van EU-commissaris Ciolos voor de verdere vergroening van het Europese landbouwbeleid.
Volgens de commissie moeten er juist flexibeler regels komen die boeren in elke lidstaat afzonderlijk in staat stellen om hun land te beheren naar wat plaatselijk vereist is op het gebied van de landbouw en het milieu. "De huidige voorstellen voor het vergroenen van het GLB zouden Britse boeren, consumenten en ons platteland schade toebrengen. Ze brengen de voedselvoorziening in gevaar door grond uit productie te halen en zullen waarschijnlijk ook ernstige gevolgen hebben voor het milieu. Het is onzin om te denken dat dezelfde groene voorschriften kunnen gelden voor boeren van Finland tot Sicilië. Met de grote verschillen in Europa kunnen één en dezelfde regels voor een ieder gewoon niet werken", aldus commissievoorzitter Anne McIntosh.

De commissie wijst er op dat het Britse systeem met natuurvriendelijk boeren uitstekend werkt. De voorstellen van de EU zouden de zaken er alleen maar ingewikkelder op maken. De plannen voor meer gewasdiversificatie kunnen zelfs ‘perverse’ gevolgen hebben voor het milieu. Bovendien kan de eis om permanent grasland te behouden ook averechts werken. Nu al ploegen veel boeren, zowel in Groot-Brittannië als elders in de EU, hun weiden om te voorkomen dat ze straks door een dergelijke eis getroffen zouden worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.