Home

Nieuws

Brazilië voert kredietverlening boeren op

Brasilia – De Braziliaanse overheid stelt dit jaar 115,2 miljard reais (44 miljard euro) aan kredieten beschikbaar aan boeren, 7,5 procent meer dan vorig jaar. De regering brengt de basisrente die het berekent omlaag van 6,75 naar 5,5 procent per jaar. De gemiddelde rente in Brazilië ligt boven 8 procent. De regering neemt deze stappen omdat financiering via Europese commerciële banken moeilijker is geworden.

De Braziliaanse versoepelt de eisen bij het verstrekken van kredieten. Zo mogen boeren al meer schuld hebben dan voorheen en gelden meer bedrijfsmiddelen als onderpand. Europese banken, normaliter een belangrijke geldschieter in Brazilië, houden kapitaal aan om te voldoen aan strengere eisen van toezichthouders, en willen voorbereid zijn voor een eventuele escalatie van de eurocrisis. Rabobank geldt als grote kredietverschaffer in de Braziliaanse landbouw maar probeert juist de kredietportefeuille uit te bouwen.

De Braziliaanse munteenheid is in waarde gestegen en maakt met gestegen kosten voor brandstof, kunstmest en arbeid de Braziliaanse landbouw minder competitief dan voorheen. Brazilië importeert meer dan driekwart van de behoefte aan kunstmest en zag de gemiddelde prijs sinds 2008 verdubbelen. Bovendien hebben sojatelers in de zuidelijke staten van Brazilië hun vorige oogst goeddeels zien mislukken door droogte. De suikersector en ethanolsector staan er evenmin goed voor na enkele jaren met ongunstig weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.