Home

Nieuws 1640 x bekeken 9 reacties

Brazilië maakt biobrandstof voor Nederland

Rio de Janeiro - Nederland en Brazilië gaan de komende twee jaar intensiever samenwerken bij de ontwikkeling van biobrandstof. Daartoe sloot staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vrijdag een overeenkomst met Luiz Figueiredo Machado, de Braziliaanse onderhandelaar op de milieutop Rio+20.

Brazilië heeft veel ervaring met het produceren van duurzame biobrandstoffen. Deze worden gemaakt uit bijvoorbeeld suikerriet of houtpulp. In Nederland neemt de vraag naar zulke brandstoffen toe.

Atsma benadrukt dat er in de productie van de biobrandstoffen geen negatieve effecten voor de natuur mogen optreden. "Het is dus belangrijk dat Nederland landen en bedrijven die biobrandstoffen produceren, laat weten wat onze eisen rond duurzaamheid zijn." Met de overeenkomst kunnen de bedrijven hun werkwijze op de Nederlandse eisen afstemmen, stelde Atsma.

Laatste reacties

 • Niekgo

  Biobrandstoffen moeten helemaal niet van voedingsproducten gemaakt worden, meneer Atsma.
  Suikerriet is de grondstof voor suiker.
  Hoeveel honderden miljoenen mensen zouden graag een zakje suiker per dag willen krijgen?
  Dat wordt hen nu onthouden omdat meneer Atsma zo graag groen wil lijken en een pact met de duivel sluit.

 • Wim224

  @niekgo: Twee dingen: Is suiker wel voeding? en wie betaald dat dan?

 • zanden

  Halverwege de jaren 70 werden de suikermarkten in Europa afgeschermd voor de goedkopere suiker uit Brazilie. Er werden zo hoge importheffingen ingesteld dat Brazilie met haar suiker bleef zitten. Men kwam daar toen op het idee om er dan maar bio-brandstof van te maken. En dat wil de heer Atsma dan weer wel zonder importheffing hier heen halen. De hebzucht van Europa kent wat dat betreft geen grenzen. Er wordt vaak beweerd dat ons eten zo goedkoop is. Maar dat is een leugen. Vlees, zuivel, suiker en noem het maar op, alle producten van overal elders in de wereld zouden goedkoper zijn dan de prijs die de consument nu voor eigen producten moet betalen. En bovendien worden subsidies en milieukosten 'voor het gemak' buiten beschouwing gelaten, terwijl die natuurlijk zouden moeten worden doorberekend in het product. De macht van de consumentenmisleiding tiert welig op onwetendheid. Maar al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.

 • Mozes

  Zanden u slaat de plank mis. Ontwikkelingslanden mochten al sinds jaar en dag een bepaalde hoeveelheid suiker en andere producten zoals bananen en cacao HEFFINGSVRIJ in Europa afzetten. Sinds het afschaffen van de marktbescherming in Europa ging de prijs op de Europese markt naar beneden wat door deze landen als een nadeel werd beschouwd.
  TACHTIG PROCENT van de export van ontwikkelingslanden gaat naar Europa! De rest van de wereld zou een voorbeeld aan Europa kunnen nemen.

 • gerjan slingenbergh

  @mozes,Door de lage prijzen voor bananen en cacao ben ik onmiddelijk gestopt met deze teelten.

 • Gerjo-Kompier1

  In het stukje staat ook het woord 'houtpulp'. Laat de Brazilianen planten wat er oorspronkelijk op die grond groeide: bomen! Milieubeweging blij, europese boeren blij, en na enkele jaren wachten de brazilianen ook blij.

 • denker123

  Er mogen geen negatieve effecten voor de natuur optreden zegt staatsecretaris Astma,hij moet eens kijken naar de uitzending van [een vandaag] van afgelopen donderdag.Daarin wordt een Schell dochter aangeklaagd voor het illegaal afbranden van suilerriet om het afkappen te vergemakkelijken ,en minder te vervoeren volume .En voor arbeiders te laten werken in onmenselijke omstandigheden,dit nog steeds na meer dan 30 jaar ethanol maken uit suikerriet,en zoveel miljarden subsidie en nu nog altijd.Trouwens waarom moet Brazilie ethanol uitvoeren zij mengen zelf nog maar20%ethanol met benzine verplicht bij.Als half Nederland vol koolzaad gezaaid wordt kan er nog maar i op 20 auto's op biobrandstof rijden.Het is een druppel op een gloeiende plaat die biobrandstoffen uit voedselgewassen.In Amerika wordt al 40% van de mais gebruikt om 6% van alleen benzine te vervangen,het is waanzin daarom werkte Amerika ook tegen op de milleu top in Rio ze zien zelf al dat dit niets oplevert.

 • zanden

  @mozes. De marktbescherming in Europa voor landbouwproducten is helemaal niet afgeschaft. Voor producten die we zelf niet maken zoals cacao, peper, tomaten in de winter, is er nooit marktbescherming geweest. Voor wat betreft de bananen: dit geldt alleen voor bananen uit voormalige Europese kolonien. Verder is het inderdaad zo dat voor een aantal producten bepaalde hoeveelheden heffingsvrij mogen worden ingevoerd. Alleen als wij die producten zelf niet kunnen maken. Maar deze hoeveelheden staan in geen verhouding tot wat landen buiten Europa eigenlijk zouden willen en kunnen leveren. Dan nog de 80% uit de ontwikkelingslanden. 80% van weinig is bijna niets. Het overgrote deel uit deze landen komt van Europese bedrijven die gebruik maken van goedkope arbeidskrachten, goedkope grond en mooi weer om zo bijvoorbeeld boontjes uit Nigeria in onze schappen te krijgen in de wintermaanden. En dan is nog de enorme hoeveelheden veevoer voor onze kippen, varkens en koeien, waarvoor het tropische regenwoud wordt gesloopt. Op een oppervlakte, bijna zo groot als Nederland zelf heeft. De grond daar raakt uitgeput, omdat de mest niet wordt teruggeleverd. En ook daar zijn het gigabedrijven die eerst kleine boeren daar onder druk hadden uitgekocht en verdreven van hun land.

 • Mozes

  Zanden, akkerbouwers die suikerbieten teelden werden ingeperkt door een suikerquotum om in Europa voldoende afzetruimte te houden voor rietsuiker uit voormalige koloniën.
  Bananen uit voormalige koloniën konden heffingsvrij geëxporteerd worden in tegenstelling tot bananen uit de VS. Dit heeft in het verleden tot menig handelsconflict tussen Europa en de VS geleid.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.