Home

Nieuws

Brabantse noodwet bij Raad van State

Den Haag - De Brabantse Verordening Ruimte 2011 zal dinsdag opnieuw een rechterlijke toetsing moeten ondergaan. Eind vorig jaar velde de Bossche bestuursrechter het oordeel dat de Verordening Ruimte zich niet verhield met de provinciale reconstructieplannen, gebaseerd op de Reconstructiewet. Nu zal de Raad van State in Den Haag zich over de kwestie buigen.

De zaak gaat over een Helmondse kalkoenenhouder die zijn bedrijf wilde uitbreiden met het oog op het dierenwelzijn. Hij was niet van plan meer dieren te gaan houden. De kalkoenhouder kreeg van de gemeente geen bouwvergunning. In de beroepszaak bij de Bossche bestuursrechter ging de gemeente onderuit omdat de provinciale bij de regels om de bouwblokgrootte te beperken ten onrechte geen rekening had gehouden met de bepalingen in de reconstructieplannen.

Volgens de reconstructieplannen mogen bedrijven - ook als ze in extensieveringsgebieden liggen - hun bedrijven vergroten, als dat nodig is voor het dierenwelzijn.

De provincie heeft inmiddels de reconstructieplannen ingetrokken in reactie op de uitspraak van de Bossche bestuursrechter. Daarmee zou de Verordening Ruimte weer kracht van wet krijgen. De verordening zet een streep door nieuwe vestigingen in voormalige landbouwontwikkelingsgebieden en stelt bovendien een grens aan de omvang van bestaande bedrijven. De provincie zegt maatwerk te willen leveren met het nieuwe beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.