Home

Nieuws 934 x bekeken 2 reacties

Brabant: stop bouw geitenstal voor gezondheid

Den Bosch - Vanwege het risico voor de volksgezondheid moet uit voorzorg worden gestopt met de bouw van een geitenstal in het dorpje Zeeland (gemeente Landerd).

De provincie Noord-Brabant noemt dat woensdag het belangrijkste argument voor het bijzondere verzoek aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) om de bouwvergunning te vernietigen die de gemeente Landerd heeft verleend.

Toen de gemeente de bouwvergunning in 2010 verleende werd er in Brabant een bouwstop voor geitenhouderijen afgesproken.

Juristen die de gemeente en provincie hebben geadviseerd, verschillen van mening of vernietiging van de vergunning mogelijk is. De adviseur van de gemeente noemde vernietiging onhaalbaar. De landsadvocaat die de provincie adviseerde, ziet één gaatje omdat de gemeente wist dat er een bouwstop was voorzien.

In een brief aan de minister hamert de provincie op het gevaar van de Q-koorts: "De gemeente heeft er in haar besluit op geen enkele wijze blijk van egeven dat de uitbraak van Q-koorts in de belangenafweging is betrokken. Brabantse burgers moeten kunnen vertrouwen op uitvoering van besluiten van de overheid. Met de bouw van deze nieuwe geitenstal wordt het vertrouwen daarin ernstig geschaad. Wij vinden in deze zaak de belangen van mensen die de gevolgen van Q-koorts dagelijks voelen belangrijker."

De bouw van de geitenstal is inmiddels vergevorderd. Het bedrijf wil groeien tot ruim 2600 geiten. Er staan verschillende woonhuizen in de buurt. (ANP)

Laatste reacties

  • boerke brabant

    een verleende bwouvergunning die dus onherroepelijk is geworden achteraf vernietigen ? dat kan toch niet ? Als ondernemer zou ik de gemeente/overheid volledig aansprakelijk stellen voor alle vorm van schade (lees; het vel over de oren trekken!!)

  • schoenmakers1

    woonhuizen afbreken, zijn meestal illegaal er gekomen en later legaal gemaakt zoals nu ook weer gebeurd met de zogenaamde plattelandswoning

Of registreer je om te kunnen reageren.