Home

Nieuws 562 x bekeken

Boerenbond Deurne verkoopt minder mengvoer, meer grondstoffen

Deurne – Boerenbond Deurne heeft in 2011 minder mengvoer afgezet maar via handelsbedrijf Bracofeed meer grondstoffen verhandeld. De totale afzet in tonnen, het bedrijf splitst nu niet, steeg van 925.700 ton naar ruim 1,1 miljoen ton. Directeur Dick Kroot verwacht in 2012 wel een stijging van de afzet van mengvoer in tonnen. In het tweede kwartaal is de voerafzet volgens Kroot 7 procent gestegen.

De financiële omzet van de Boerenbond Deurne steeg door het grotere volume maar ook gestegen prijzen van 186,4 naar 253,6 miljoen euro, terwijl het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 8,3 naar 9,3 miljoen euro. In totaal betaalde de Brabantse mengvoercoöperatie in 2011 7,7 miljoen euro uit aan leden via een staffelkorting en prijscorrectie, tegen bijna 6 miljoen euro in 2010.

Grotere mengvoerverkopen zijn belangrijk voor Boerenbond Deurne. De mengvoeromzet daalde de laatste jaren van 600.000 naar 500.000 ton terwijl de in augustus 2011 aangetreden topman Kroot een volume tussen de 500.000 en 1 miljoen ton ideaal acht. Bij een kleiner volume verliest het bedrijf de concurrentieslag door een gebrek aan schaalvoordelen terwijl grotere bedrijven volgens Kroot snel log en onpersoonlijk worden.

Boerenbond Deurne bracht naar eigen zeggen de marge op verkochte diervoeders omlaag om de financiële positie van afnemers te ondersteunen. Circa 75 procent van de financiële omzet wordt gerealiseerd met de verkoop van varkensvoeders, 15 procent met rundvee- en geitenvoeders en 10 procent met pluimveevoeders. Omdat de situatie in de varkenshouderij weinig florissant lijkt ook in 20120, wordt het extra scherpe margebeleid doorgezet, aldus Kroot.

In 2012 geeft Boerenbond Deurne circa 2,6 miljoen euro uit aan vervanging en uitbreiding op productielocaties. Daarnaast wordt een vergunning voor de nieuwbouw van Praxis Deurne verwacht. De bouw van deze bouwmarkt gaat gepaard met een investering van circa 4 miljoen euro, door Boerenbond Deurne zonder lening gefinancierd. Boerenbond Deurne sloot 2011 af met een eigen vermogen van 56,3 procent, ruim 3 procent meer dan in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.