Home

Nieuws 4545 x bekeken 7 reacties

Kabinet pakt overbodige landbouwregels aan

Den Haag - Door het vereenvoudigen en schrappen van regels en procedures op het gebied van natuur, milieu en dierenwelzijn kan het agrarisch bedrijfsleven tientallen miljoenen euro's besparen, zo denkt het kabinet. Bovendien kunnen op die manier ergernissen en misverstanden worden voorkomen.

Op voorspraak van LTO Nederland lieten de staatssecretarissen Henk Bleker (landbouw) en Joop Atsma (milieu) het afgelopen jaar 38 knelpunten voor de sector onderzoeken. Daarbij ging het om vooral om procedures die onpraktisch, overbodig en contraproductief zouden zijn. De studie past in het streven van het kabinet om de regeldruk voor het bedrijfsleven met 10 procent te verminderen.

Van de 38 knelpunten zijn er inmiddels 14 opgelost. Eén daarvan betreft de mogelijkheid voor Skal om gebruik te maken van de gegevens van Dienst Regelingen voor controles bij biologische boeren. In de nieuwe natuurwet staat een passage voor het afschaffen van de herplantplicht als houtopstanden in natuurgebieden worden gekapt; dat vermindert de druk op landbouwareaal.

Voor 19 knelpunten is een oplossing in zicht. Het gaat dan onder meer om het integreren van de gegevensaanlevering voor de MER-beoordeling en milieuvergunning. Voor 5 andere door LTO gesignaleerde problemen blijkt een oplossing niet of nauwelijks mogelijk. Zo vindt het kabinet een vrijstelling voor het gebruik van rundveedrijfmest als antistuifdek ongewenst.

Volgens Bleker en Atsma 'is dit niet het slot, maar een mooie tussenstand'. LTO-voorzitter Albert Jan Maat noemt de aanpassing of opruiming van overbodige regelgeving goed voor ondernemers en voor de Nederlandse economie. Overigens is het bedrag van enkele tientallen miljoenen euro's een schatting; er is niet per knelpunt uitgezocht wat aanpassing kan opleveren.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Wie het merkt mag het zeggen!Ik zie alleen een verdere uitbreiding van de controlestaat en anders niets!

 • Eigenmeningmag

  Kan het alleen maar eens zijn met bankivahoen.... helaas.

 • J@gertje

  Ik dacht toch echt dat het kabinet gevallen was.

 • Mels

  Laat me niet lachen,zolang er boeren zijn in Nederland zal de regelgeving star en onnodig zijn,er zijn nog tientallen regels af te schaffen of te versimpelen maar dat gebeurt niet omwille van het aan het werk houden van zgn linkse wetten bedenkers die anders in de WW zouden zitten.uiteindelijk betalen we ze dus toch.wat mij betreft kan dat maar dan het liefst als ze in de WW zitten.

 • aarthamstra1

  Mels het i s het L.T.O. /Z.L.T.O die de regering altijd adviseert gevraagd en ongevraagd . Niks links nog rechts .

 • henk fledderus

  ja prachtig is dit. tien regels er uit 15 er weer bij. Mels wat gaat er gebueren met dat prachtige gebouw in assen van dienst regelingen. denk eens aan de besparing in brandstof als alle aid ers bij moeders blijven. nee laten we de regels houden, de boeren hun bloeddruk mocht eens naar beneden gaan...

 • Mels

  Dienst regelingen heb ik geen moeite mee,waar ik wel moeite mee heb is onzinnige regels die elkaar tegenspreken.Er zijn voorbeelden waarbij de uitvoer van de ene niet mogelijk is door de andere regel.Die moet je direkt afschaffen,het aan het werk houden van mensen is iets wat overal voorkomt.NAK,Productschappen,BKD,Ministeries enz enz,wij als ondernemer denken er niet aan om personeel aan te nemen waar geen werk voor is maar in bedrijven waar het niet uitmaakt hoeveel winst je maakt als je de tarieven vrij kunt verhogen omdat de bijdrage aan jouw ``bedrijf``verplicht is is ruimte genoeg voor nog een paar extra opvreters.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.