Home

Nieuws

Boer stapt vaker naar grondbelegger

Doetinchem – ASR Vastgoed Vermogensbeheer, voorheen onderdeel van het Fortis-concern, gaat dit jaar ‘aanzienlijk’ meer grond kopen. Dit zegt Erik Somsen, directeur van Landelijk Vastgoed bij ASR in weekblad Boerderij.

Somsen: “Wij doen dit jaar meer zaken dan vorig jaar. Vorig jaar hebben wij ongeveer 1.000 hectare gekocht. Dit jaar zullen we aanzienlijk meer kopen.” De directeur ziet dat boeren steeds vaker zoeken naar een andere manier om het bedrijf qua oppervlakte te vergroten dan grond in eigendom te nemen.

Cijfers van het LEI tonen aan dat het aandeel cultuurgrond in eigendom jaarlijks afneemt en dat zal alleen maar verder afnemen, verwacht Somsen. “In de praktijk zie je dat een landbouwbedrijf een kern van eigendom heeft. Daaromheen bevindt zich een flexibele schil van kortlopende pacht en een schil van langdurige pacht of erfpacht. Alleen op die manier kunnen, met de huidige grondprijzen en opbrengsten, moderne grondgebonden landbouwbedrijven groeien in aantal hectares”, aldus Somsen.

ASR belegt vooralsnog voor eigen rekening. Het laat geen andere beleggers toe mee te doen met hun grondbeleggingen. Mocht de overheid beslissen dat bijvoorbeeld de grond van Staatsbosbeheer verkocht moet worden, een Kamermeerderheid stemde eind 2010 mee in dat meer grond in handen moet komen van boeren, dan staat ASR te springen om de grond te kopen. Somsen: “Als de politiek besluit om deze grond op de markt te brengen, dan is ASR zeker geïnteresseerd. Ik sluit niet uit dat ASR dan gaat samenwerken met anderen in grondbeleggingen.”

ASR is na de Staat de grootste particuliere grondeigenaar van Nederland. ASR Landelijk Vastgoed heeft ruim 31.000 hectare grond in bezit in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.