Home

Nieuws

Bleker: zeugen na vier dagen in groepshuisvesting

Den Haag - Nederlandse zeugenhouders moeten per 1 januari 2013 zeugen vier dagen na de inseminatie huisvesten in groepshuisvesting.

Dat schrijft staatssecretaris Henk  Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de termijn waarin zeugen vanuit de dekstal naar de groepshuisvesting moeten was wat onrust.

In Nederland is de eis dat zeugen binnen vier dagen na inseminatie in de dekstal naar een groepshuisvesting gaan. Volgens de Europese regelgeving is dat binnen vier weken na de inseminatie. Zeugenhouders vrezen dat de verhuizing kort na de inseminatie ten koste gaat van het dekresultaat. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet zo is. "De kortere termijn van individuele huisvesting in de dekstal levert welzijnswinst voor de zeug op", schrijft Bleker.

Op dit moment voldoet ongeveer 75 procent van de zeugenbedrijven aan de eis voor groepshuisvesting. 10 procent van de zeugenbedrijven zal gaan stoppen en 15 procent van de bedrijven moet nog volledig omschakelen. Bleker verwacht dat een deel van deze omschakelaars nog in het vergunningtraject bevinden, of dat ze het financieel niet redden om op tijd om te schakelen.

In Nederland geldt de eis van groepshuisvesting voor zeugen sinds 1998, met een overgangstermijn tot 2008. Toen bekend werd de EU groepshuisvesting per 2013 verplicht stelt, is de overgangstermijn verlengd tot deze datum. Hier wil Bleker de sector ook strikt aan houden.

In Europa moeten het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Zweden en een aantal Oost-Europese lidstaten nog het meeste doen om aan de verplichte groepshuisvesting te voldoen. Bleker meldt dat er desondanks nog geen signalen zijn dat lidstaten de termijn van 1 januari 2013 niet halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.