Home

Nieuws 4198 x bekeken

Bleker wil soepeler overgang naar hectaretoeslagen

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) verwacht steun van veel andere lidstaten voor zijn pleidooi de overgang naar een regionaal hectarestelsel te versoepelen.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De voorstellen van de Europese Commissie voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) hebben voor bedrijven in met name de aardappelzetmeel en kalverhouderij grote gevolgen. Zij zullen hun inkomsten flink zien verminderen, zelfs wanneer de volledige overgangsperiode tot 2019 wordt benut.

Bleker wil stelt daarom een kleinere steunreductie in het eerste jaar van de overgang voor. Omdat nagenoeg alle landen die de omschakeling van een historisch naar een hectaremodel maken bezwaren hebben tegen de plannen van de Commissie rekent de staatssecretaris op steun. Het initiatief van de staatssecretaris is opvallend, aangezien hij aanvankelijk nog voorstander was van een korte overgangsperiode.

In dezelfde brief schrijft Bleker dat in Brussel heeft gepleit voor het belonen van producentenorganisaties voor investeringen in bijvoorbeeld dierenwelzijn of milieu. Op 18 en 19 juni komen de landbouwministers van de 27 lidstaten bijeen in Luxemburg. Dan zal met name over het toekomstige plattelandsbeleid worden gesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.