Home

Nieuws 3365 x bekeken 5 reacties

Bleker niet verrast door Brusselse mededeling

Den Haag - De mededeling dat de Europese Commissie een procedure tegen Nederland begint over de Hedwigepolder, verraste staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) niet.

"Ik heb er begrip voor, maar ik hoop dat zij ook begrip hebben voor de situatie hier, met een demissionair kabinet", aldus Bleker vrijdag.

De komende maanden staat hij klaar om antwoord te geven op alle mogelijke vragen die er in Vlaanderen en Brussel over het afgesproken natuurherstel in het Westerscheldegebied kunnen zijn. Maar: "Het besluit van het kabinet is duidelijk. Wij nemen geen nieuw besluit meer, dat is aan het nieuwe kabinet. En ook dat zal ik toelichten aan Vlaanderen en de Europese Commissie."

Volgens afspraken uit 2005 tussen Nederland en Vlaanderen moet Nederland de polder onder water zetten om zo natuurschade, die is veroorzaakt door het uitdiepen van de vaargeul van de Westerschelde, te herstellen. Alternatieve scenario's zoals het deels ontpolderen van het gebied kregen steun uit Brussel, maar niet in de Tweede Kamer. Ook Vlaanderen begon een procedure om Nederland te dwingen deze afspraken na te komen.

Laatste reacties

 • rdegronc

  Wat zijn we toch content met ons Europa. Eerst maken ze ons armer met de komst van de euro, die vervolgens dan ook nog eens flink in waarde keldert. Dan sluizen ze geld van Nederlandse topproducenten van voedingsmiddelen naar landbouwers in andere eu landen die nog niet in staat zijn om één derde van de opbrengst van de nederlandse akkerbouwer te produceren en vervolgens verplichten ze ook nog om van onze vruchtbare en natuurvriendelijke grond een bezinkvijver voor belgisch afval te realiseren.

 • wajsan

  Ik vindt: afspraak is afspraak. Nederland maakt zich op deze manier erg onbetrouwbaar en zorgt ervoor dat andere landen zich ook niet meer aan afspraken gebonden gaan voelen. En bovendien is een gezond milieu voor iedereen goed, ook voor boeren. Soms moet je gewoon offers kunnen brengen voor rendement in de toekomst.

 • christof conings

  Het is belachelijk zoveel moeite gedaan om het gebied als polder te krijgen en nu terug onder water zetten omdat de westerschelde dieper moet zijn . De mensen die er hun leven voor gegeven hebben zouden zich omdraaien in hun graf

 • Noordam2

  wajsan, denk je nu echt dat landen als Italie en Frankrijk en vele anderen zich wel aan zulke afspraken houden?
  die lachen er om
  een italiaan zou zeggen o.k ik zet hem onder water maar doet het nooit van zijn leven

 • veldhuize001

  Het is grote onzin om te beweren dat er door uitdiepen van de Westerschelde natuur schade ontstaat maar ja die natuur klunzen proberen zo alles naar hun hand te zetten. Misschien is er eerst wel een beetje schade maar dat hersteld zich van zelf weer. En daar gaat men geen kostbare landbouwgrond voor gebruiken.Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.