Home

Nieuws

Baecke: concrete doelstellingen Rio+20 hadden boeren veel geld gekost

Doetinchem – De VN-duurzaamheidstop Rio+20 is geen flop en bij gebrek aan financiële budgetten is het maar beter dat in de slotverklaring geen scherpe doelstellingen of harde deadlines zijn geformuleerd. Zonder publieke middelen hadden boeren met nu al dunne marges immers de rekening hiervoor moeten betalen. Dat vindt voorzitter Joris Baecke van CEJA, de organisatie voor jonge boeren in Europa.

Baecke nam als lid van de delegatie van de World Farmers Organization deel aan de conferentie en hekelt de cynische ondertoon in de media, die de uitkomst van de top qua gebrek aan betekenis vergelijken met de fel bekritiseerde VN-duurzaamheidstoppen in Kopenhagen, Cancún en Durban. “Gezien de Eurocrisis, aanstaande Amerikaanse verkiezingen en de begrijpelijke wens van ontwikkelingslanden economische groei voorrang te geven, is dit het hoogst haalbare. Er is veel begrip gekweekt voor elkaars standpunten. De top heeft nu nog niets voor het milieu betekend, maar ook Rome is niet in één dag gebouwd, en het bewustwordingsproces is op de langere termijn, wanneer misschien meer kapitaal beschikbaar komt, belangrijk.”

Baecke noemt het opmerkelijk dat het bedrijfsleven, waaronder Shell en Unilever, in de media een grote invloed op de uitkomst wordt toegedicht. “Men volgt te veel de agenda van de milieu-organisaties die zelf in het lobbycircuit ook zeer sterk vertegenwoordigd waren met standpunten die vaak behoorlijk tegen de landbouw gericht zijn. Volgens Baecke speelden ook ontwikkelingslanden minimaal een zo destructieve rol als rijke landen. “Men blokkeert zowat elke vorm van verduurzaming. Steeds denkt men vanuit een sterk wantrouwen dat rijke landen duurzaamheidsstandaarden wil zetten om een voordeel in de handel te halen.”

EU-commissaris voor klimaatzaken Connie Hedegaard zag een belangrijk voorstel dat moest leiden tot een einde aan subsidies voor fossiele brandstoffen getorpedeerd worden door olieproducerende landen, terwijl ontwikkelingslanden voor een fonds van 30 miljard dollar voor vergroening van hun economieën nul op het rekest kregen van rijke onderhandelaars als de VS en EU. Ze uitte zich microbloggend op Twitter zeer teleurgesteld over het resultaat. Ben Knapen van Buitenlandse Zaken stelt dat de top minder opgeleverd heeft dan gehoopt, al is de CDA-bewindspersoon opgetogen dat voor het eerst in een VN-document staat dat het bedrijfsleven een voortrekkersrol speelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.