Home

Nieuws 318 x bekeken

Atsma en Knapen: vergroening economie centraal in Rio

Duurzame ontwikkeling. Daar draait het om op de wereldwijde conferentie in Rio de Janeiro, die van woensdag tot en met vrijdag door allerhande politici wordt bijgewoond.

Namens Nederland gaan staatssecretarissen Joop Atsma (Milieu) en Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) naar Brazilië.

Voor hen staat vergroening van de economie centraal. Samen met bedrijven moet worden gekeken hoe bijvoorbeeld drinkwater en voedsel op meer duurzame wijze kan worden geproduceerd. Andere onderwerpen op de agenda waar Nederland kansen ziet, zijn afval, landbouw, transport en stedelijke ontwikkeling. Bij alles moet volgens Knapen en Atsma armoedebestrijding ook een rol spelen.

Ook willen de staatssecretarissen proberen de VN-organisaties te gaan versterken. Het VN-milieuprogramma UNEP moet op de schop. Daarbij moet een Raad voor Duurzame Ontwikkeling worden opgericht. Ook moet er een speciale VN-vertegenwoordiger komen voor het thema duurzaamheid.

Rio+20, zoals de conferentie heet, bouwt voort op de eerste conferentie over duurzaamheid die in 1992 in Rio de Janeiro werd gehouden. Er zal vooral worden gekeken wat er de afgelopen 20 jaar is gebeurd en waar nog aan moet worden gewerkt. Een verdrag of andere grootschalige afspraken worden niet verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.