Home

Nieuws

Argentinië naar WTO vanwege blokkade biodiesel

Genève – Argentinië eist bij de WTO dat Spanje uitleg geeft over een nieuwe wet die import van biodiesel uit Argentinië naar Spanje vrijwel onmogelijk maakt. Vorig jaar exporteerde Argentinië nog voor 1 miljard dollar (792 miljoen euro) aan biodiesel naar Spanje. Vanuit Spanje is laconiek gereageerd omdat vanuit Spaanse ogen juist Argentinië zich in de handel onmogelijk maakt.

Zonder Spaanse welwillendheid, zal Argentinië een officiële klachtenprocedure bij de WTO beginnen, die kan leiden tot een boete voor Spanje. Om de biodieselindustrie in eigen land te steunen heeft Argentinië de bijmengplicht al omhoog geschroefd. De Spaanse wet is sinds april van kracht en volgt op de Argentijnse nationalisatie van de Argentijnse dochteronderneming van oliemaatschappij Repsol YPF.

Argentinië noemt de Spaanse blokkade “protectionistisch” en bovendien schadelijk voor derde partijen zoals Indonesië, dat biodiesel op basis van palmolie uitvoert. Argentinië verzet zich ook tegen een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat op 16 september de import van honing waarop genetisch gemodificeerd materiaal van de maisvariant MON810 zit, aan banden legde.

De EU, gesteund door onder meer de VS en Japan, is een procedure begonnen tegen Argentinië bij de WTO vanwege restrictief Argentijns handelsbeleid. Zo hekelt de EU het Argentijnse beleid om bedrijven te dwingen om tegenover import in dollars een exportstroom met dezelfde dollarwaarde te zetten. Zo moeten bedrijven die misschien sportkleding naar Argentinië brengen ook export van bijvoorbeeld sojaolie uit Argentinië oppakken. De EU spreekt op 12 en 13 juli met Argentinië maar wanneer de gesprekken op niets uitlopen, wordt een dispuutpanel ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.