Home

Nieuws 216 x bekeken

Argentijnse landbouwstaking voorlopig opgeheven

Buenos Aires – Argentijnse boeren hebben na een week hun landbouwstaking beëindigd, maar dreigen met nieuwe acties. De boeren kwamen in actie tegen een forse verhoging van de agrarische onroerend goed belasting in de deelstaat Buenos Aires, ongeveer zo groot als Italië.

De belasting moet een half miljard euro opbrengen die gouverneur Daniël Scioli wil gebruiken om circa een half miljoen ambtenaren te kunnen blijven uitbetalen. Argentinië geldt als een grote exporteur van soja, mais en rundvlees. Omdat de silo’s bij exporthavens als Rosario nog vol lagen heeft de export, aangevoerd door internationale concerns waaronder het Nederlandse Nidero door de landbouwstaking geen extra hinder ondervonden.

De uitvoer daalt wel doordat droogte de soja-oogst heeft gedecimeerd en exportheffingen op soja en mais, exportquota en de verplichting voor elke exportpartij een vergunning aan te vragen hun tol eisen. Volgens de graanbeurs in Rosario komen dagelijks soms maar duizend vrachtauto’s naar de haven, tegen meer dan vierduizend in de meeste andere jaren. De vier agrarische belangenorganisaties strijden sinds enkele jaren eensgezind tegen het overheidsbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.