Home

Nieuws 330 x bekeken

Argentijnse boeren staken opnieuw

Buenos Aires – De vier nationale boerenbonden van Argentinië hebben een staking afgekondigd die tot 13 juni zal duren. In die periode worden in elk geval door boeren die aan de bonden loyaal zijn, geen granen, melk of vee verhandeld.

De acties volgen op de verhoging van de belastingen op onroerend goed in de provincie Buenos Aires. De laatste vier jaar telde Argentinië tenminste twaalf landbouwstakingen.

De belastingverhoging in de provincie Buenos Aires, zo groot als Italië, pakt niet voor iedereen gelijk uit en de effecten zijn wellicht beperkt, zegt Freek Vossenaar, de Nederlandse landbouwraad in Brazilië.

Het is volgens hem de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Inclusief uitvoerbelastingen stijgt de belastingdruk voor Argentijnse boeren volgens Vossenaar richting de 75 tot 80 procent.

Vanwege de uitvoerbelasting en exportquota is volgens de Uruguayaanse ambassadeur Alvaro Moerzinger een ware hausse van Argentijnse boerenbedrijven neergestreken in het naburige Uruguay, volgens de Wereldbank één van de meest liberale economieën ter wereld.

De gouverneur van de provincie, Daniel Scioli, wil in de presidentsverkiezingen 2015 tegenkandidaat van president Cristina Fernandez de Kirchner zijn en kan vanuit de centrale overheid weinig steun verwachten, aldus Vossenaar. De geldmiddelen van Argentinië raken uitgeput en zonder belastingverhoging kan Scioli de 500.000 ambtenaren niet betalen. Voorzitter van de Argentijnse Agrarische Federatie Eduardo Buzzi stelt dat boeren in een benarde positie verkeren en het zat zijn als melkkoe voor sociale programma’s van De Kirchner te dienen. Argentinië is de grootste exporteur van sojaolie en sojameel. Tevens is Argentinië een belangrijke exporteur van rundvlees, tarwe en mais, al is het Argentijnse aandeel in de wereldhandel de laatste jaren in vrijwel alle categorieën teruggelopen.

De EU diende eerder bij de WTO een klacht in over het restrictieve Argentijnse handelsbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.